Egyszerre tört ki Hawaii két legnagyobb vulkánja

Mauna Loa, vulkán, Hawaii
Hilo, 2022. december 1. Vörösen izzó lávafolyam ömlik le a világ legnagyobb működő vulkánja, a Mauna Loa Mokuaweoweo kráteréből a hawaii Nagy-szigeten lévő Hilo település közelében 2022. november 30-án, két nappal a tűzhányó kitörése után. A Mauna Loa 38 évvel ezelőtt tört ki utoljára. MTI/EPA/Bruce Omori
Vágólapra másolva!
A hawaii Mauna Loa, a világ legnagyobb aktív vulkánja évtizedek óta először tört ki vasárnap este. A közelben a Kilauea is kitört - írta a CBS News.
Vágólapra másolva!

A Kilauea vulkán, amely kisebb és aktívabb mint a Mauna Loa, 2018-ban több száz házat pusztított el a szigeten. Az utóbbi időben kitörési tevékenysége a kráterre korlátozódott az amerikai földtani intézet szerint.

A tudósok szerint kedden

két új lávafolyam alakult ki a Mauna Loán,

amely utoljára 1984-ben tört ki. A hawaii katasztrófavédelmi hivatal (EMA) szerda délután közölte, hogy a Mauna Loa kitörése továbbra sem jelent közvetlen veszélyt a lakott területekre. Ken Hon, a Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet felelős tudósa elmondta, hogy

a szakértők figyelemmel kísérik a láva mozgását.

Vörösen izzó lávafolyam ömlik le a világ legnagyobb működő vulkánja, a Mauna Loa Mokuaweoweo kráteréből a hawaii Nagy-szigeten lévő Hilo település közelében 2022. november 30-án Forrás: MTI/EPA/Bruce Omori

A kitörésből származó hamu és kén-dioxid rontja a levegő minőségét az egész államban - közölte az állami egészségügyi hivatal.

A Hawaii Vulkánok Nemzeti Park továbbra is nyitva tart, de a látogatókat arra kérik, hogy a park weboldalán tájékozódjanak a biztonsági figyelmeztetésekről és a levegő minőségéről is.

Bővebben itt írtunk a vulkán kitörérésről:

Kitört a Föld legnagyobb vulkánja, egyelőre beláthatatlanok a következmények

Harmincnyolc évnyi szunnyadás után 2022. november 27-én ismét életre kelt a hawaii Mauna Loa, a földkerekség legnagyobb pajzsvulkánja. A kiömlő láva egyelőre csak a kráter közvetlen közelét árasztotta el, de az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (United States Geological Survey, USGS) figyelmeztetése szerint a kitörés további alakulásának függvényében fel kell készülni a környék esetleges evakuálására, és a légi közlekedést érintő zavarokra is.