Mauna Loa vulkán már a sziget sztrádáját is veszélyezteti

Vágólapra másolva!
Lávafolyamok ömlenek a Hawaii Mauna Loa-ból, amelyek már a főútvonalakat is veszélyeztetik. A tűzhányóból csütörtök óta folyik a láva, a helyiek attól tartanak, hogy a kevés úthálózattal rendelkező szigeten nem tudnak majd hová menni - írja az NBCNews.
Vágólapra másolva!

A hawaii Mauna Loa, a világ legnagyobb aktív vulkánja. Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálata szerint csütörtök este lávafolyamok indultak meg észak felé a Daniel K. Inouye Highway (Saddle Road) irányába.

A helyi autópálya átjáróként működik Hilo és Kona városai között, amely a sziget keleti és nyugati felét köti össze.

A láva jelenleg körülbelül 5 km-re folyik az autópályától,

ezzel a sebességgel egy hét múlva fogja azt elérni, de a szakemberek abban bíznak, hogy megáll előtte.

Ha a láva mégis elérné és ezzel járhatatlanná tenné a sztrádát az nagy problémát jelente, különösen azok számára, akik Hilóból és a sziget keleti részéből ingáznak. Hiloban található a Hilo Medical Center is, amely 1600 embert foglalkoztat.

és az sztráda elvesztése azzal járna, hogy el kéne terelni a forgalmat, amely nagy fennakadásokhoz vezetne - mondta Mike Brown, egy konai lakos.

Hacsak nem építenek valamilyen elkerülő utat, akkor az ingázóknak a part menti útvonalakon kell közlekedniük Kailua-Kona városába, amely

legalább egy órával megnövelné a menetidőt.

David Ige hawaii kormányzó vészhelyzeti felhívást tett közzé.

Ha láva keresztezi az autópályát, akkor a Hawaii Nemzeti Gárda segíthet alternatívák tervezésében, és megpróbálhat elkerülő útvonalakat kialakítani. A hawaii lávafolyamok általában elég lassan mozognak ahhoz, hogy elkerülhetőek legyenek, azonban hatalmas pusztításra képesek:

- tette hozzá egy helyi lakos. A Mauna Loa a sziget felét kiteszi, így a belőle kiáramló gázok és láva az egész szigetet érintik.

1843 óta a Mauna Loa 33 alkalommal tört ki,

így a világ legaktívabb vulkánjai közé tartozik. Legutóbb 1984-ben tört ki.