Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

PUTYIN, Vlagyimir Mariupol, 2022. február 28.
Sportközpontból kialakított óvóhelyen várakozó emberek a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. február 27-én.  Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
MTI
Mariupol, 2022. február 28. Sportközpontból kialakított óvóhelyen várakozó emberek a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Az orosz haderő az éjszaka folyamán Kijevet és Mariupolt támadta, utóbbi elfoglalalásával az oroszok megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett. Az ukrán sereg közben Harkov térségében ellentámadást indított az orosz csapatok ellen, Odesszában is felkészültek az orosz invázióra. A háború miatt eddig 140 ezer menekült érkezett Magyarországra.
Vágólapra másolva!

A kelet-ukrajnai

Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők,

és a város "kérlelhetetlen" támadásokat kénytelen kiállni - közölte szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

Sportközpontból kialakított óvóhely a délkelet-ukrajnai Mariupolban, február 27-én Forrás: MTI/AP/Jevhen Maloletka

"Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására" - mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko. "Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba" - tette hozzá Mariupol első embere.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével a Krímből északkelet felé nyomuló orosz erők és a szakadár területekről nyugat felé előretörő helyi szeparatisták erői egyesülve

megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

Kijevben megszólaltak a szirénák, ellentámadás Harkovba

A kijevi kormány Telegram csatornája szerint jelenleg légiriadó-szirénák működnek Kijevben - írta a Fox News.

Az ukrán fegyveres erők ellentámadást indítottak az orosz csapatok ellen Harkov térségében

- ezt Oleg Szinegubov, Harkov katonai-igazgatási vezetője jelentette be, melyet az Ukrán Pravda közölt Twitteren. Odessza tankcsapdákkal készül az orosz invázióra.

Rontotta Ukrajna adósbesorolását a Moody's

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta péntek éjjel Ukrajna besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő, elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az orosz invázió nyomán romlik Ukrajna képessége és valószínűleg hajlandósága is adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére.

A Moody's Londonban bejelentette, hogy az eddigi "B3"-ról két fokozattal "Caa2"-re minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. A cég az új besorolást is további leminősítés lehetőségére utaló felülvizsgálat alatt tartja.

Már több mint 140 ezer menekült érkezett Magyarországra

Már több mint 140 ezer ukrajnai háborús menekült érkezett Magyarországra - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi György azt mondta, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) becslése szerint

ez a szám a 250 ezret is eléri majd.

Kiemelte: a jövőbeli menekültek száma attól függ, hogy az orosz-ukrán háború egyre súlyosabbá váló cselekményei milyen mértékben terjednek ki Ukrajna nyugati részeire.

Ukrajnai menekültek Beregsuránynál Fotó: Koncz Márton - Origo

A kormány kötelességének érzi, hogy védelmet nyújtson azon embereknek, akik "a háború poklából menekülnek át az első biztonságos országba, Magyarországra" - jelentette ki a belbiztonsági főtanácsadó. Bakondi György hangsúlyozta:

Magyarország nem várt az Európai Unióra, hanem saját erőforrásaiból, állami és állampolgári adakozásból elkezdte a menekültek segítését, sikerrel.