Ezeken a területeken lépett életbe a tűzszünet - több ukrán városból menekítik ki az embereket

Ukrán válság 2022, ukrán, hard, romok, rom, háború, Irpin, menekülők, menekültek, katona, katonák
People walk across a destroyed bridge during the evacuation by civilians of the city of Irpin, northwest of Kyiv, on March 8, 2022. - More than two million people have fled Ukraine since Russia launched its full-scale invasion less than two weeks ago, the United Nations said on March 8, 2022. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajna szerdán hat humanitárius folyosón keresztül próbálja meg evakuálni a civileket, többek között az ostromlott déli Mariupol kikötővárosból - közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy helyi idő szerint 9 óra és 21 óra között (közép-európai idő szerint 8 órától 20 óráig), 12 órán keresztül nem lehet tüzelni ezeken a területeken. Egyúttal felszólította az orosz erőket, hogy tartsák be a tűzszünetet.

Enerhodar, Mariupol, Volnovaha, Szumi és Izjum városoknál, illetve a Kijevtől északra fekvő településeken hozzák létre a humanitárius folyosókat.

Emberek kelnek át egy megsemmisített hídon evakuálás közben Irpin városnál - 2022.03.08. Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Az újabb tűzszünetre azután kerül sor, hogy kedden sikeres volt a tömeges evakuálás Ukrajnában, mintegy

5000 civilt sikerült kimenekíteni és elszállítani biztonságos az északkelet-ukrajnai Szumi városából a Poltavába.

A kijevi hatóságok korábban azzal vádolták az oroszokat, hogy tüzet nyitottak egy menekültfolyosóra, Mariupol városnál.

Azt nem lehet tudni, hogy a mai hat javasolt útvonal között szerepel-e az oroszok által felajánlott, melyek Fehéroroszország felé tartanak, és amiket korábban az ukrán kormány elutasított.