Eredménytelenül zárult az ukrán és az orosz külügyminiszter találkozója a törökországi Antalyában, sem a fegyverszünetről, sem a mariupoli humanitárius folyosóról nem sikerült megállapodni a feleknek. Szergej Lavrov szerint Moszkva azt akarja elérni, hogy Ukrajna barátságos, demilitarizált, semleges állam legyen, Kuleba pedig megerősítette: soha nem fogják megadni magukat. 

Nem sikerült megállapodni sem a tűzszünetről, sem a mariupoli humanitárius folyosóról az orosz és az ukrán külügyminiszterek törökországi találkozóján - írja a The Guardian. Szergej Lavrov és Dmitrov Kuleba találkozója véget ért Antalyában. 

A törökországi Antalyában találkozott Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba. A képre klikkelve galéria nyílik!Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Cem Ozdel

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy nem volt könnyű a találkozó megszervezése, de nyitott arra, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljenek Szergej Lavrovval.

– Felvetettük a tűzszünet kérdését, de ebben semmiféle előrelépést nem értünk el – mondta Kuleba, hozzátéve, hogy orosz kollégája jelezte: Oroszország mindaddig folytatni fogja a támadásokat, amíg az ukrán fél meg nem adja magát. 

– Ukrajna azonban erre soha nem lesz hajlandó – jelentette ki Kuleba.

Kuleba szerint azonban abban megállapodtak, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat.

Lavrov: Oroszország" hadművelete" terv szerint halad

Szergej Lavrov a találkozót követő sajtótájékoztatóján azt mondta: Oroszország előadta javaslatait az ukrán félnek, és azokra most választ vár. Moszkva azt akarja elérni, hogy Ukrajna barátságos, demilitarizált, semleges státuszú állam legyen.

Lavrov a tájékoztatón ismét azzal vádolta az "ukrán nacionalistákat", hogy pajzsként használják a polgári lakosságot.

Az orosz külügyminiszter szerint Oroszország "hadművelete" terv szerint halad, viszont a Nyugat hozzáállása a konfliktushoz még hosszú évekre nagyon veszélyes helyzetet teremthet a térségben.  Hozzátette, hogy azoknak az országoknak, amelyek fegyvereket és harcosokat juttatnak el Ukrajnába, fel kell mérniük, hogy tetteik milyen veszélyeket rejtenek magukban.

Lavrov nem hiszi, hogy nukleáris háborúhoz vezethetne a konfliktus

A sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy szerinte hamisak azok az állítások, amelyek szerint az orosz hadsereg szerdán egy szülészetnek otthont adó létesítményre mért volna csapásokat Mariupolban. A szóban forgó épületben Lavrov szerint már régóta nem voltak egészségügyi dolgozók, sem szülőanyák és gyerekek, hanem valójában az azoviak néven ismert ukrán ultranacionalista zászlóalj fegyvereseinek táborhelye volt.  Minderről Oroszország hétfőn az ENSZ-nek is tájékoztatást küldött - tette hozzá.

Egy esetleges atomháború lehetőségére vonatkozó újságírói kérdésre Lavrov azt válaszolta, "nem hiszi, hogy nukleáris háborúhoz" vezethetne a jelenlegi konfliktus.

Putyin nem utasítana el egy találkozó Zelenszkijjel

A diplomáciai egyeztetések helyszínének Lavrov továbbra is Fehéroroszországot javasolta, ahol az ukrán és az orosz delegációk már több alkalommal találkoztak. Lavrov szerint "a valódi, a fő diplomáciai egyeztetés Fehéroroszországban zajlik", és ezt Oroszország nem akarja kiváltani a törökországi tanácskozással.

– A mai megbeszélés azt mutatta meg, hogy nincs alternatívája (a fehéroroszországi tárgyalásoknak) – fogalmazott Lavrov, megjegyezve, hogy Ukrajna a jelek szerint csak a találkozás kedvéért akar találkozókat tartani.

Az orosz külügyminiszter azt is elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem utasítana el egy találkozót Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, hogy megvitassanak bizonyos "konkrét kérdéseket". 

A két külügyminiszter nagyjából másfél órán keresztül tárgyalt  egy szállodában az antalyai diplomáciai fórumon.

Az orosz-ukrán háború 14. napjának legfontosabb eseményeit itt követheti percről percre tudósításunkban.