Belgiumban korlátozzák a liszt és az étolaj vásárlását

Belgium, bevásárlóközpont, szupermarket, bolt, üzlet, illusztráció, Aldi
Illustration picture shows Aldi shopping trolleys at the new pilot store (pilootwinkel - Magasin Pilote) of supermarket chain Aldi Belgium, in Diegem, Tuesday 27 March 2018. BELGA PHOTO THIERRY ROGE (Photo by THIERRY ROGE / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
Belgiumban három nagy élelmiszer áruházlánc – az Aldi, a Carrefour és a Colruyt – korlátozza a liszt és az étolaj vásárlását - írja a belga RTL Info.
Vágólapra másolva!

A több helyen már félig üres polcok mellett hirdetőtáblákon értesítik ügyfeleiket az alkalmanként és vásárlóként engedélyezett mennyiségről.

A pánikvásárlást előznék meg ezzel, de ezzel csak fokozzák a pánikot. (illusztráció) Forrás: Belga via AFP/Thierry Roge

Az érintett vállalatok közleménye szerint az intézkedés csak megelőző jellegű, és célja az, hogy megakadályozzák a pánikvásárlást és az élelmiszerek felhalmozását, amely ellehetetlenítené a később érkezők ellátását.

A belga vásárlók többsége egyelőre nem nyugtalan, és arról számol be, hogy míg a koronavírus-járvány kezdetén valóban hatalmas élelmiszerkészleteket halmozott fel otthonában, az ukrán-orosz háború miatt nem tart élelmiszerhiánytól.

A brüsszeli Solvay-ULB közgazdasági egyetemnek az élelmiszerfogyasztással foglalkozó szakértője, Pierre-Alexandre Billiet szerint a három belgiumi hipermarketlánc döntése kontraproduktív, mert az éppen a pánikhangulatot és a felvásárlást idézheti elő egy olyan időszakban, amikor a fogyasztók mindenhol az élelmiszerellátással kapcsolatos aggodalmakról olvashatnak.

A szakértő ugyanakkor elismerte, hogy egyes termékek árában akár 15-20 százalékos áremelkedés is várható az év végéig, amely egyes alapanyagok hiányára és az energiaárak növekedésére vezethető vissza.

Billiet szerint a fogyasztók többsége arra kényszerül majd, hogy változtasson eddigi szokásain.