Belgiumban három nagy élelmiszer áruházlánc – az Aldi, a Carrefour és a Colruyt – korlátozza a liszt és az étolaj vásárlását - írja a belga RTL Info.

A több helyen már félig üres polcok mellett hirdetőtáblákon értesítik ügyfeleiket az alkalmanként és vásárlóként engedélyezett mennyiségről. 

A pánikvásárlást előznék meg ezzel, de ezzel csak fokozzák a pánikot. (illusztráció)Forrás: Belga via AFP/Thierry Roge

Az érintett vállalatok közleménye szerint az intézkedés csak megelőző jellegű, és célja az, hogy megakadályozzák a pánikvásárlást és az élelmiszerek felhalmozását, amely ellehetetlenítené a később érkezők ellátását.

A belga vásárlók többsége egyelőre nem nyugtalan, és arról számol be, hogy míg a koronavírus-járvány kezdetén valóban hatalmas élelmiszerkészleteket halmozott fel otthonában, az ukrán-orosz háború miatt nem tart élelmiszerhiánytól.

A brüsszeli Solvay-ULB közgazdasági egyetemnek az élelmiszerfogyasztással foglalkozó szakértője, Pierre-Alexandre Billiet szerint a három belgiumi hipermarketlánc döntése kontraproduktív, mert az éppen a pánikhangulatot és a felvásárlást idézheti elő egy olyan időszakban, amikor a fogyasztók mindenhol az élelmiszerellátással kapcsolatos aggodalmakról olvashatnak.

A szakértő ugyanakkor elismerte, hogy egyes termékek árában akár 15-20 százalékos áremelkedés is várható az év végéig, amely egyes alapanyagok hiányára és az energiaárak növekedésére vezethető vissza. Billiet szerint a fogyasztók többsége arra kényszerül majd, hogy változtasson eddigi szokásain.