Hadifoglyokat végeznek ki az ukránok

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, katona, zaporizzsja,  Zaporizhzhia Region Ukraine conflict Russian invasion Ukraine war Russia-Ukraine war Zaporizhzhia Region military sight checkpoint Ukrai
A soldier looks through a sight at a checkpoint manned by the Ukrainian Armed Forces, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine. , on March 11, 2022. (Photo by Dmytro Smolyenko/NurPhoto) (Photo by Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy korábban a dán fegyveres erőknél szolgáló, jelenleg Ukrajnában önkéntesként harcoló férfi a dán köztévének arról beszélt, hogy Ukrajna gyakorlatilag leállította a fogolycserét Oroszországgal, illetve számos esetben kivégzik az orosz hadifoglyokat, pedig azt nemzetközi egyezmények tiltják.
Vágólapra másolva!

A Jonas néven bemutatkozó, kitakart arcú katona videótelefonon keresztül beszélt a csatornának arról is, hogy ő maga is több oroszt megölt a harcok közben, de hangsúlyozta, fogságba esett katonákat nem bántott.

Egy katona Ukrajnában (illusztráció) Forrás: NurPhoto via AFP/Dmytro Smolyenko/NurPhoto/Dmytro Smolyenko

Felidézte, több, később meggyilkolt fogollyal is beszélt. Közülük kifejezetten emlékszik egy 18 éves fogolyra, akivel nem sokkal azelőtt beszélt, mielőtt kivégezték volna. A fiatal férfi elmondta neki, hogy Oroszországban programozóként dolgozott és egyáltalán nem akart részt venni az ukrajnai háborúban. Másnap reggelre már halott volt. A dán állami TV2 azt állítja, hogy ellenőrizte a férfi személyazonosságát, illetve, hogy valóban a dán fegyveres erőknél kapott kiképzést és hogy jelenleg ukrán oldalon harcol. A dán TV2 határozott állítása tehát az, hogy hiteles forrás a katona.