Francia elnökválasztás: itt vannak az eredmények

Vágólapra másolva!
Itt a francia elnökválasztás (vég)eredménye. Arról szavaztak ugyanis vasárnap, hogy Emmanuel Macron vagy Marine Le Pen legyen-e Franciaország elnöke, a következő öt évben. A Le Soir este 7 órakor arról írt - később ismertetett adatok alapján - , hogy Macron nyert. Pontosan este 8 órakor a Le Figaro címlapján megjelent: Macront újraválasztották.
Vágólapra másolva!

Hivatalosan este nyolc órakor jelentik be Franciaországban, hogy ki nyerte az elnökválasztást. Felmerül mindenkiben a kérdés, hogy hogy lehet az urnazárás pillanatában pontos végeredmény.

Franciaországban ugyanis a szokásosnál sokkal nagyobb bázissal végeznek az elnökválasztás napján exit-poll-méréseket. Ennek alapján és a legutolsó felmérések átlagából jelentik be a győztest az összes nagy televízióban, még egyszer: az urnazárás pillanatában. (Ezt a gyakorlatot egyébként egyetlen ország sem követi, mármint, hogy tényszerűen közlik, ki lett az elnök, egyetlen szavazat összeszámlálása előtt.)

Este 8 előtt viszont tilos közölni bármilyen felmérést a kampánycsend miatt Franciaországban (kizárólag a részvételt lehet). Viszont Belgiumban szabad közzétenni a francia adatokat, így a belga és francia felmérések alapján könnyű megmondani már nagyjából egy órával az urnazárás előtt, hogy ki nyert. A Le Soirban közölt adatok 20 év óta folyamatosan pontosak, igaz, legelőször, 2002-ben akkora különbséggel nyert Jacques Chirac, hogy nem kellett nagy bátorság közzétenni kvázi végeredményként a felmérésekkel kevert exit-pollokat.

A Le Soir - öt nagy kutatóintézet és exit-pollok alapján - arról írt este 7 óra után, hogy Macron 55%-ot kapott, Marine Le Pen 45%-ot.

Háromnegyed nyolc körül annyiban módosította korábbi hírét a belga napilap, hogy a különbség valamivel nagyobb lehet.

Nyolc órakor pontban, a Le Figaro címlapján tényként megjelent: Macront újraválasztották.

Az Ifop kutatóintézet számai alapján Macron 58%-ot kapott.