Aleksandar Vucic szerb államfő nyerte meg az április 3-i szerbiai elnökválasztást a voksok 58,59 százalékának a megszerzésével - jelentette be az ország választási bizottsága hétfőn.

A testület közölte, hogy a valamivel több, mint 6,5 millió választópolgár közül 2 224 948 adta voksát a hivatalban lévő államfőre, így további öt évig maradhat az ország köztársasági elnöke. 

Vucic mandátuma május 31-én jár le. A szerb alkotmány szerint a köztársasági elnök a parlament előtt teszi le hivatali esküjét, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy ez mikor történhet meg, ugyanis a választások óta még nem alakult meg az új összetételű képviselőház. A választási bizottság még nem hozta nyilvánosságra a parlamenti választás végeredményét sem, hiszen a voksolást egy helyen újra meg kell ismételni. Az elnökválasztáson nyolc jelölt indult. A második helyen végző Zdravko Ponos egykori vezérkari főnök a voksok 18,39 százalékát szerezte meg. A részvételi arány 58,62 százalékos volt. A köztársasági elnök megbízatása öt évig tart, és legfeljebb még egy időszakra választható újra.