Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagyon nyugtalanítónak nevezte szombaton az országban hivatalosan csak nemrég kitört, de robbanásszerűen terjedő koronavírus-járványt, és hadba szólított mindenkit a legyőzésére.

Phenjan pénteken számolt be a betegség első halálos áldozatairól, akkor még hatról, és közölte, hogy több mint 187 ezer lázas embert elkülönítve kezelnek. Szombaton már több mint 280 ezer ápolt betegről számoltak be, és összesen 27 halottról, de a hivatalos közlés nem a Covid-betegségről szól, hanem olyan betegekről, halálos áldozatokról, akiknek "a legtöbbje tudatlanságból túladagolja a gyógyszereit vagy éppen nem veszi be az előírtat" különböző betegségek esetében.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottságának a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendkívüli ülésén Phenjanban 2022. május 14-énForrás: MTI/EPA/KCNA/-

Mindez lényeges annak tükrében, hogy az elszigetelt diktarúra csak most csütörtökön jelentette az első koronavírusos megbetegedéseket, és közölte, hogy elrendelte a vészhelyzeti járványmegelőzés legmagasabb fokát. A távol-keleti ország 25 millió lakosa közül senkit sem oltottak be a koronavírus ellen, mivel Phenjan elutasította a külföldről érkező oltási ajánlatokat. Észak-Korea régóta büszkélkedett azzal, hogy képes volt távol tartani a vírust, és nem jelentett az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) egyetlen megerősített Covid-19-es esetet sem. Ugyanakkor elemzők szerint a vírus már elterjedhetett az egész országban, többek között a Phenjanban áprilisban tartott nagyobb rendezvényeken, köztük egy katonai parádén, ahol sem a résztvevők, sem a nézők nem viseltek maszkot.

Több százezer lehet azok száma, akiknél szintén kimutatták a vírus jelenlétét, de nem szorulnak kórházi ápolásra - jegyezték meg most hírügynökségek. A Reuters hírügynökség szerint nincs jele annak, hogy tömegesen tesztelnék az embereket, erre nincs is eszköze az országnak. Észak-Korea nemcsak a WHO, valamint Kína és Oroszország által felajánlott oltóanyagot utasította vissza, a vírustesztekből is csak keveset fogadott el.

Kim Dzsong Un a járvány miatt összehívta az uralkodó Koreai Munkapárt rendkívüli ülését, és ezen beszélt drámai szavakkal a helyzetről, erről a KCNA állami hírügynökség számolt be.