Orosz-ukrán háború - Ez történt az éjszaka

war Horizontal orosz ukrán háború
Tönkretett híd a Liszicsanszk városát Szeverodonyeckkel összekötő úton
Vágólapra másolva!
Az ukrán elnök meghosszabbította a hadiállapotot. A háború miatt már 8 millió ukrán volt kénytelen elhagyni az otthonát, 6 millióan külföldön kerestek menedéket. Elemzők újabb orosz offenzívára figyelmeztetnek. Ez történt az éjjel.
Vágólapra másolva!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök három hónappal augusztus 23-ig meghosszabbította Ukrajnában a hadiállapotot. Az ukrán parlament emellett betiltotta a „Z" és „V" szimbólumokat , amelyeket az orosz hadsereg az ukrajnai háború népszerűsítésére használt, de egyetértett Zelenszkij felhívásával, hogy engedélyezze azok oktatási vagy történelmi célokra való használatát. A két betű közül egyik sem létezik az orosz ábécében.

Az új törvénytervezet megtiltja olyan civil szervezetek létrehozását, amelyek orosz háborús jelképeket használnak, vagy aláássák Ukrajna szuverenitását.

Több mint 8 millió ember hagyta el az otthonát Ukrajnában

Az ENSZ új adatai szerint az ukrajnai háború több mint 8 millió embert kényszerített otthona elhagyására. Több mint 6 millióan külföldre menekültek.

Ukrajnai menekültek Budapesten, a BOK csarnokban berendezett tranzitponton Forrás: Nagy Boglárka

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete szerint a konfliktusok, erőszak, jogsértések és üldöztetések elől menekülni kényszerülő emberek száma a világban először lépte át a 100 milliós számot. „Ez egy olyan rekord, amelyet soha nem lett volna szabad felállítani" – mondta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa. Hozzátette:

Az együttérzés él, és hasonló mozgósításra van szükségünk a világ összes válságára. A humanitárius segély ugyanakkor csak enyhíti, de nem gyógyítja a problémákat. Az egyetlen válasz a béke és a stabilitás lenne, hogy az ártatlan embereknek ne kelljen választani az otthoni akut veszély vagy a bizonytalan menekülés és a száműzetés között."

Ukrán Legfőbb Ügyészség: Az orosz erők túszokat használnak emberi pajzsként

Az Ukrán Legfőbb Ügyészség információi szerint március 3. és 31. között 350 civit tartottak őrizetben Csernyihiv megyében egy 197 négyzetméteres jahidnéi iskola alagsorában, ahol az orosz csapatok főhadiszállást állítottak fel. A túszok között idős emberek, valamint 77 gyerek és öt csecsemő is volt. Hely, higiénia, friss levegő, élelmiszer és víz hiánya miatt 10 idős ember halt meg.

Az oroszok újraindíthatják a támadást a déli területeken

A Háborúkutató Intézet elemzése szerint az orosz erők valószínűleg arra készülnek, hogy újraindítsák a támadást Ukrajna déli területei ellen. Az amerikai agytröszt szerint az orosz csapatok valószínűleg ukrán ellentámadásra és elhúzódó műveletekre készülnek Dél-Ukrajnában. Ukrajna hadseregére hivatkozva a térségben lévő orosz csapatok másodlagos védelmi vonalakat építenek ki, erősítik a légvédelmi rendszereket, felderítést végeznek és ágyúzzák az ukrán állásokat, jelezve, hogy készülnek a későbbi offenzívákra.