Válaszlépést jelentett be Oroszország

Russia Mishustin Government Report Horizontal
8159604 07.04.2022 Russian Prime Minister Mikhail Mishustin presents the government's annual report at a session of the State Duma, the country's lower house of parliament, in Moscow, Russia. Alexander Astafyev / Sputnik (Photo by Alexander Astafyev / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben, a moszkvai külügyminisztérium kitiltotta a brit felsőház több mint másfél száz tagját, a közoktatási miniszter pedig bejelentette a kilépést a bolognai rendszerből.
Vágólapra másolva!

Első olvasatban elfogadta az Állami Duma, az orosz parlament alsóháza kedden az orosz médiát diszkrimináló vagy betiltó országok ellen teendő válaszlépésekről szóló törvényjavaslatot.

Ez felhatalmazná a legfőbb ügyészt és helyetteseit, hogy betiltsák ezen országok médiáját, valamint hogy visszavonják a külföldi médiumok regisztrációját és engedélyét, ha törvénysértő információkat terjesztenek, például

ha "tiszteletlenül viszonyulnak Oroszország népéhez, kormányához és alkotmányához", továbbá ha lejáratják fegyveres erőit.

A törvényhozók azt is kezdeményezték, hogy a tájékoztatási törvényt olyan rendelkezéssel egészítsék ki, amelynek értelmében a hatóságok korlátozhatnák a hozzáférést azokhoz az információforrásokhoz, amelyek ismételten "tiltott vagy törvénysértő információkat" terjesztenek.

A törvénytervezet a tömegtájékoztatási eszközökről rendelkező jogszabály módosítását is javasolja, a hírforrásokra vonatkozó követelmények szigorításával és a főügyész illetékességének kibővítésével.

Az ukrajnai háború címén Moszkva ellen bevezetett büntetőintézkedésekre reagálva az orosz alsóház kedden megkezdte a megtorlás jogi lehetőségének kialakítását az orosz médiát korlátozó államokkal szemben Forrás: Sputnik via AFP/Alexander Astafyev

Az orosz diplomáciai tárca megtiltotta a brit parlamenti felsőház 154 tagjának oroszországi beutazását,

válaszul arra a londoni döntésre, amely az orosz Föderációs Tanács, a felsőház szinte egészét szankciós listára helyezte.

A minisztérium közölte, hogy folytatódik a munka az orosz stoplista bővítésén.

Valerij Falkov, az orosz közoktatási és tudományügyi tárca vezetője a bolognai oktatási rendszert "túlhaladott szakasznak" nevezte, és kijelentette, hogy

Oroszországnak saját rendszere lesz, amely a saját nemzetgazdasági érdekeit tartja majd szem előtt, valamint azt, hogy maximális teret biztosítson a diákok képességeinek kibontakoztatására.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti című lapban kedden megjelent interjújában a bolognai oktatási rendszer elhagyásának célszerűségéről beszélt, egyebek között azzal érvelve, hogy az orosz diákok és oktatók "gyakorlatilag kiszorulnak a nyugati tudományos és oktatási szférából".

Oroszország 2003. szeptember 19-én csatlakozott a bolognai folyamathoz. Percről percre közvetítésünk a háborúról itt követhető.