Nagy-Britannia provokálja Putyint

ukrán válság 2022, orosz ukrán háború, orosz ukrán konfliktus, háború, rom, romok
Significant damage to the freight rolling stock repair facility in the Darnytskyi district of Kyiv. Four Russian air missiles hit an infrastructure facility early in the morning, and a fifth missile crashed in a nearby forest. June 5, 2022 in Kyiv, Ukraine. (Photo by Oleg Pereverzev/NurPhoto) (Photo by Oleg Pereverzev / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia is szállít az eddigieknél nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket Ukrajnának az orosz invázióval szembeni védelem erősítésére - jelentette be hétfőn Ben Wallace brit védelmi miniszter. Előző nap Vlagyimir Putyin figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ha megkezdi a nagyobb hatótávolságú rakéták leszállítását Ukrajnának, akkor Oroszország új célpontokra fog lecsapni, amelyekre korábban nem támadtak.
Vágólapra másolva!

Wallace a BBC brit közszolgálati médiatársaság idézete szerint közölte, hogy London M270 típusú rakéta-sorozatvetőket ad át az ukrán fegyveres erőknek, ugyanazokkal a szigorú feltételekkel, amelyekkel az Egyesült Államok is kilátásba helyezte hasonló képességű, M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) típusú rakétarendszerek szállítását.

E feltételek között elsődleges helyen szerepel, hogy Ukrajna nem használhatja ezeket a rakétarendszereket oroszországi célpontok elleni támadásokra.

A brit védelmi tárca ismertetése szerint az M270 rakéta-sorozatvetők percenként tizenkét rakéta kilövésére alkalmasak. E precíziós vezérlésű rakéták hatótávolsága 80 kilométer, amely messze meghaladja az ukrán fegyveres erők által jelenleg birtokolt rakétaeszközök kapacitásait.

Kijev 2022. június 5-én Forrás: NurPhoto via AFP/Oleg Pereverzev/NurPhoto/Oleg Pereverzev

A londoni védelmi minisztérium azt nem közölte, hogy hány ilyen rakéta-sorozatvetőt ad át Ukrajnának, de a BBC úgy tudja, hogy jelenleg

három M270-es rakétarendszer szállításáról van szó.

Ben Wallace védelmi miniszter hétfői nyilatkozatában közölte: ezek a nagy kapacitású rakéta-sorozatvetők hatékonyabb védelmet nyújtanak Ukrajnának a nagy hatótávolságú orosz tüzérségi eszközök ellen, amelyeket az orosz haderő „brutális módon, válogatás nélkül” alkalmaz ukrajnai városok lerombolására.

Boris Johnson brit miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy London hamarosan Brimstone típusú, hajók ellen bevethető rakétákat és Stormer légvédelmi fegyverrendszereket is szállít Ukrajnának.

A brit kormány mindemellett páncélozott kocsikat is ad civilek evakuálására támadás alatt álló területekről, és a kritikus fontosságú infrastrukturális létesítmények karbantartásán dolgozók védelmére.

A Downing Street tájékoztatása szerint ezek az autók új, különlegesen kialakított Toyota Land Cruiser terepjárók, amelyeket a brit kormány a kelet-ukrajnai térségek polgári tisztviselőinek védelmére és a tűzvonalhoz közeli területeken élő civilek evakuálásához szállít Ukrajnának.

Kijev 2022. június 5-én Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hiroto Sekiguchi

Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és az orosz invázió február végi kezdete óta több száz hordozható légvédelmi rakétarendszert, több mint ötezer könnyű páncéltörő fegyvert, precíziós rakétafegyverzeti eszközöket, 120 páncélozott járművet, a hadszíntéri utánpótlás eljuttatására szolgáló, nagy teherbírású drónokat, több ezer éjjellátó berendezést és tüzérségi ütegek lokalizálására alkalmas radarrendszereket adott át az ukrán hadseregnek.

A brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett legújabb helyzetértékelése szerint a Kijev környéki vasúti infrastruktúra ellen légi indítású manőverező robotrepülőgépekkel előző nap végrehajtott orosz támadás valószínűsíthető célja annak megakadályozása volt, hogy az Ukrajnának szállított nyugati fegyverek eljussanak a harcok frontvonalába.

Vasárnap Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország új célpontokra fog lecsapni, ha az Egyesült Államok megkezdi a nagyobb hatótávolságú rakéták leszállítását Ukrajnának.

„Ha ezeket leszállítják, akkor levonjuk a megfelelő következtetéseket, és arra használjuk majd a megsemmisítő eszközeinket, amelyekkel elegendő mennyiségben rendelkezünk, hogy olyan célpontokra mérjünk csapást, amilyenekre eddig még nem mértünk” - mondta az orosz elnök.

Percről percre közvetítésünk a háborúról itt olvasható.