A kormányzó német szociáldemokraták elnöke már vezetéstilalomról beszél a benzinárak miatt

Saskia Esken a német SPD elnöke, SPD committees parties Horizontal POLITICS SPD
25 April 2022, Berlin: Saskia Esken, SPD federal chairwoman, speaks to media representatives at a press conference after her party's committee meetings. Photo: Kay Nietfeld/dpa (Photo by KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Saskia Esken német baloldali pártvezető szerint az eddigi intézkedések nem elég hatásosak, az árak visszaszorítására akár átmeneti sebességkorlátozást és vasárnapi autóstopot is elképzelhetőnek tart. Ezzel szemben Magyarországon benzinár-stop van érvényben, a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg a kormány. A benzinár-stopnak köszönhetően egész Európában Magyarországon a legolcsóbb az üzemanyag.
Vágólapra másolva!

Saskia Esken, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője keményen kritizálta a németországi üzemanyag-támogatás eddigi hatását és lehetségesnek tartja az ideiglenes sebességkorlátozások és a vezetési tilalmak bevezetését, ha az olaj és a benzin ára továbbra is ilyen magas marad – írja a Mandiner a Der Tagesspiegelre hivatkozva.

Saskia Esken Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Kay Nietfeld

A baloldali német politikus az újságnak adott interjújában arról is beszélt, hogy

bár az olajtársaságok azt állítják, hogy nem állnak az árkönnyítés és a lakosság közé, ez szerinte nem igaz.

"Ha az üzemanyagárak továbbra is ilyen magasak maradnak, nem zárható ki, hogy keményebb intézkedésekre kerül sor" – hangsúlyozta.

A trösztellenes törvények mellett Esken szerint az egyik eszköz az 1975-ös energiabiztonsági törvény, amelyet az olajválságra reagálva fogadtak el, és amelyet a koalíció most módosított.

– emelte ki a politikus.

– tette hozzá.

Ahogy az köztudott, Magyarországon benzinár-stop van érvényben, 2021. november 15-től

a 95-ös oktánszámú motorbenzin és a dízelgázolaj legfelső árát literenként 480 forintban határozta meg a kormány.

A benzinár-stopnak köszönhetően egész Európában messzemenőleg Magyarországon a legolcsóbb az üzemanyag.

Erről alább tekinthető meg egy aktuális ártérkép: