Megint letartóztattak valakit a Brazíliában eltűnt brit újságíró ügyében

missing Horizontal
Veteran foreign correspondent Dom Phillips visits Aldeia Maloca Papiú, Roraima State, Brazil, on November 16, 2019. - Phillips went missing while researching a book in the Brazilian Amazon's Javari Valley with respected indigenous expert Bruno Pereira. Pereira, an expert at Brazil's indigenous affairs agency, FUNAI, with deep knowledge of the region, has regularly received threats from loggers and miners trying to invade isolated indigenous groups' land. (Photo by Joao LAET / AFP)
Vágólapra másolva!
A brazil rendőrség letartóztatott egy második gyanúsítottat is Dom Phillips brit újságíró és Bruno Pereira brazil őslakos szakértő eltűnése ügyében kedden. A két férfit június 5-én látták utoljára.
Vágólapra másolva!

A 41 éves Oseney da Costa de Oliveira az első letartóztatott gyanúsított testvére.

A szintén 41 éves Amarildo da Costa de Oliveira, más néven Pelado az eltűnés gyanúsítottjaként lett megnevezve, és letartóztatták, mert engedély nélkül viselt lőfegyvert. A feltételezések szerint ő is tagja volt annak a csoportnak, amely június 4-én egy bennszülött terület közelében megfenyegette az eltűnteket.

Dom Phillips Brazíliában 2019-ben Forrás: AFP/Joao Laet

A rendőrség szerint a két eltűnt férfi személyes tárgyait vasárnap egy folyóban találták meg. A kiadott tájékoztatás szerint a tárgyak között volt Phillips hátizsákja és csizmája, valamint egészségügyi kártyája, továbbá Pereira nadrágja, szandálja és csizmája.

Az 57 éves Phillips és a 41 éves brazil őslakos szakértő, Bruno Pereira múlt héten tűnt el az Amazonas egy távoli részéről. Utoljára június 5-én kora reggel láthatták őket Sao Rafael közösségben.

Brazília brit nagykövete bocsánatot kért a Phillips család tagjaitól, miután tévesen azt mondták nekik, hogy megtalálták a brit férfi holttestét.

A The Guardian című brit napilap szerint a családot hétfőn kora reggel hívta fel a nagykövet egyik segítője, aki szerint a holttesteket fákhoz kötözve találták meg az esőerdőben.

Phillips sógora, Paul Sherwood azonban kedden megerősítette a PA Media brit hírügynökségnek, hogy Fred Arruda, Brazília londoni nagykövete írásban közölte a családdal, az állítás téves. Arruda úgy fogalmazott: "Mélységesen sajnáljuk, hogy a nagykövetség tegnap olyan információkról tájékoztatta a családot, amelyek nem bizonyultak helytállónak". Azt is írta, hogy a képviseletét megtévesztették azok az információk, amelyeket nyomozóktól kapott.

A diplomata kitartott amellett, hogy az eltűntek keresése folytatódik.