A korábbi elnök szerint az USA jelenlegi vezetése „komoly veszélybe" sodorta az országot - írja a Mandiner.

Senki nem gondolta volna, hogy ilyen gyorsan ilyen rossz irányba fordulhat az ország, Joe Biden amerikai elnök az Egyesült Államokat egy lehetséges világháború felé terelte – mondta amerikai idő szerint hétfőn este a Newsmax című amerikai televíziónak adott interjújában Donald Trump, volt amerikai elnök.

Világháborús fenyegetettség

Hazánk a pokolra jutott, és nagyon gyorsan rossz irányt vett. Senki sem gondolta, hogy lehetséges, hogy ennyire rövid idő alatt rossz irányba fordulhat – fogalmazott Trump.

„Nem tudok róla, hogy bármi megakadályozna abban, hogy 2024-ben elinduljak az elnöki posztért. Újra naggyá kell tennünk az országunkat. Szeretem a hazánkat. Megteszem, ami az országnak jó" - tette hozzá a volt republikánus elnök.

Trump szerint az ország „borzasztóan működik" Biden irányítása alatt.

„Azt gondolom, hogy soha nem voltunk még ennyire mélyen" – fogalmazott. A volt elnök az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta: „komoly veszélybe sodródott az Egyesült Államok.

Trump: Világháborúba torkollhat az orosz-ukrán konfliktusForrás: AFP/Chandan Khanna

Ahogyan ők kezelik a helyzetet, lehet, hogy világháborúba torkollik. Őrület, amit csinálnak– tette hozzá.

Irán mint atomhatalom

Trump arra hívta fel a figyelmet, hogy Irán az atomhatalommá válás küszöbén áll, Kína a világ szuperhatalmává válik, Oroszország pedig háborúban áll Ukrajnával. „Ez együtt mindent lángra lobbanthat, ha nem tisztelik az országunkat szerte a világon. Nem számíthatsz Kínára, hogy majd újra naggyá teszi Amerikát" – fogalmazott a volt elnök. „Recesszióban vagyunk" – mondta Trump az Egyesült Államok gazdasági helyzetével kapcsolatban.

Most látjuk, mit tesz Biden politikája a gazdasággal – fogalmazott.

A volt elnök szerint Biden zöldenergia-programja, azaz a fosszilis tüzelőanyagok lecserélése megnövelte a benzinárakat, és végül hatalmas inflációhoz vezetett.

Trump kritikát fogalmazott meg a mostani kormánnyal kapcsolatban, amiért nem használják az ország kőolajkészletét.

A lábunk alatt folyékony arany van, és most könyörgünk más országoknak, hogy adják el nekünk az olajukat – tette hozzá.

A volt elnök szerint a magas üzemanyagárak nem fenntarthatók, és elsősorban ez okozta az inflációt. „Ez sokként hatott a rendszerre, amikor kevesebb mint 2 dollárról 5-6-7-8 dollárra, sőt, 9 és 10 dollárra drágult az üzemanyag. Ez szörnyű" – fogalmazott Trump.