A 60 év alatti francia lakosság harmada migráns hátterű

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Franciaország
Migrants and refugees wait in front of the city hall to have their situation examined and to obtain emergency accommodation in Nantes, western France, on July 23, 2018, following the evacuation by police of their camp at the Daviais square. French police on July 23, 2018 cleared some 450 Sudanese and Eritrean migrants from a park in the western city of Nantes where they had been camping for more than a month. / AFP PHOTO / Sébastien SALOM GOMIS
Vágólapra másolva!
Egy felmérés eredményeként kiderült, hogy a 60 évnél fiatalabb francia lakosság harmada bevándorló háttérrel rendelkezik, közülük csaknem 6 millióan első generációs migránsok - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Megdöbbentő eredményt hozott az a felmérés, amelyet az INSEE francia közvélemény-kutató intézet és az Országos Demográfiai Tanulmányok Intézete (INED) tett közzé, a statisztikákból ugyanis az derül ki, hogy Franciaországban a 60 év alatti lakosság 32 százaléka migráns vagy bevándorló származású.

Megdöbbentő adatok láttak napvilágot a migráció hatásáról Franciaországban. (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Sebastien Salom Gomis

A közzétett statisztikai adatok 2019-ből és 2020-ból származnak és 27 200 fős reprezentatív mintán alapulnak.

A számadatok alapján a 60 évnél fiatalabb francia lakosság 9 százaléka migráns, ami csaknem 6 millió embert jelent, 13 százalék második, 10 százalék pedig harmadik generációs bevándorló.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy a migráns származású gyermekek felének van nem bevándorló a szülője, a harmadik generációs bevándorlók 50 százalékának pedig csak egy bevándorló nagyszülője van. Ebből az következik, hogy a lakosság összetétele egyre inkább keveredik, különösen a második generációs migránsoktól számítva. A felmérés szerint a bevándorlók 63 százaléka egy, sokszor azonos nemzetiségű bevándorlóval alkot egy párt, míg a második generáció tagjainál már jóval nagyobb mértékű a keveredés, 66 százaléknak van ugyanis olyan párja, aki nem rendelkezik bevándorlói háttérrel.

Az INED szociodemográfusa, Patrick Simon kiemeli, hogy a francia lakosság összetétele egyenes arányban hígult fel a bevándorlás növekedésével, derül ki a Le Monde cikkéből. Az INSEE kihangsúlyozza, hogy A 20. század eleje óta Franciaország számos bevándorlási hullámot élt át, melyek általában a gazdasági és/vagy humanitárius válságokkal köthetők össze és menekültáradathoz vezettek. Az 1920-as években Franciaország főként a szomszédos országokból (Belgium, Olaszország, Spanyolország) és Kelet-Európából (Lengyelország, Oroszország, Örményország) érkező bevándorlókat fogadta. Az 1930 és 1945 közötti hanyatlást követően jött a második hullám, mely során kezdetben spanyol és algériai, majd a 60-as években portugál, marokkói és török bevándorlók érkeztek az országba. Az 1990-es évek vége óta tartó megnövekedett migrációs hullám során egyre többen a szubszaharai Afrikából és Ázsiából érkeztek Franciaországba.

Ami a bevándorlók eredetét illeti, az INSEE felmérése arra is rámutat, hogy a második generációs bevándorlók utódai közül a legfiatalabbak többnyire Afrikából, míg a legidősebbek Európából származnak és az is kiderül a felmérésből, hogy az európai származású bevándorlók aránya csökkenő tendenciát mutat, míg a szubszaharai Afrikából és Ázsiából származóké növekszik.

A felmérés során megvizsgálták a bevándorló hátterű lakosság iskolai végzettségét is és kiderült, hogy a bevándorlók gyerekei sokkal képzettebbek, mint a szüleik. Míg átlagosan a bevándorló szülők 5 százalékának van felsőfokú végzettsége, addig Franciaországban született gyermekeiknek 33 százaléka diplomás.

A bevándorlók földrajzi származása azonban jelentős eltéréseket mutat e téren, a felmérés rámutat ugyanis, hogy az európai és észak-afrikai bevándorlók körében a szülők 3 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, míg gyermekeik körében ez az arány 33 százalék, a francia lakosság esetében pedig 33-tól 43 százalékig terjed. A török és közel-keleti származású családokban a szülők 5 százaléka rendelkezik diplomával, míg gyermekeik 18 százalékának van felsőfokú végzettsége