Mindent megváltoztathat ez a bejelentés a NATO-ról

Ankara,Cabinet Meeting,Turkey,Turkish President Recep Tayyip Erd Horizontal ANKARA, TURKEY - MAY 17: Turkish President Recep Tayyip Erdogan holds a press conference after the cabinet meeting at the Presidential Complex in Ankara, Turkey on May 17, 2021. E
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég arról beszélt, hogy ha a finnek és a svédek nem tesznek eleget az általuk Törökország számára ígért biztonsági feltételeknek, akkor Ankara kész befagyasztani a két ország csatlakozását a szövetséghez - számolt be róla a Newsmax.
Vágólapra másolva!

Törökország hetekig blokkolta a svédek és a finnek NATO-csatlakozását, mert ezen országok szerintük terroristákat támogatnak azzal, hogy menedéket adtak a 2016-ban sikertelen puccsot végrehajtó kurd csoportoknak. Múlt hónapban viszont a törökök feloldották a vétót, mivel sikerült megállapodást kötniük Svédországgal és Finnországgal az ügy rendezéséről.

Ezzel ugyan megnyílt az út a svédek és a finnek előtt, azonban még az összes NATO-tagország parlamentjének is meg kell szavaznia az új országok felvételét a szövetségbe.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Emin Sansar

Erdogan nemrég arról beszélt, hogy amennyiben a csatlakozni vágyó országok nem teljesítik az Ankarával kötött megállapodás ráeső részüket, akkor ismét befagyaszthatják a folyamatot. A török elnök elmondta, hogy követelésükből nem engednek, a többi pedig a svédeken és a finneken múlik innentől.

Erdogan szerint különösen Svédországgal kapcsolatban lehetnek gondok, hiszen a két ország közül ők bizonyulnak a kevésbé együttműködőnek.