Franciaországban negyven éve nem büntetik a homoszexualitást, ennek alkalmából a kormányfő bejelentette, hogy létrehoz egy LMBT+ jogok nagykövete posztot, és több millió euróval támogatja a kormány az LMBT+ központokat - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A hírügynökség arról ír, hogy elkötelezte magát a francia kormány az LMBT+ közösség támogatása mellett és szívügyének érzi, hogy a közösség tagjainak jogait az ország határain túlmenően is védelmezze, ezért

még a 2022-es év vége előtt létrehoznak egy LMBT+ nagyköveti posztot annak érdekében, hogy külföldön is folytathassák a homoszexuális és transznemű személyek jogaiért folytatott harcot.

A hírt Élisabeth Borne miniszterelnök jelentette be egy orléans-i LMBT+ központban tett látogatása során. Borne elmondása alapján a nagykövet koordinálja majd az Európaügyi- és Külügyminisztérium fellépését a diszkrimináció elleni védelem és az LMBT+ jogok előmozdítása érdekében, terjesztve Franciaország álláspontját a témával kapcsolatban.

A francia miniszterelnök látogatásának apropóját az adta, hogy

az országban immár negyven éve nem büntetik a homoszexualitást.

Orléans-ban arról beszélt a kormányfő, hogy az LMBT+ központok és az egyesületek tagjai nap mint nap példaértékű munkát végeznek, és a tavalyi évben tavaly közel 6000 embernek segítettek. Borne szerint ezt a munkát támogatni kell, ezért

a francia kormányfő létrehoz egy 3 millió eurós alapot.

A Le Figaro értesülései szerint a pénzből további tíz LMBT+ központot kívánnak létesíteni, valamint támogatják a már meglévő 35 központot az országban.

A France Info információi alapján

2023-ban további 1,5 millió eurót különítenek el erre a célra.

A lap úgy tudja, hogy a francia kormány azt szeretné elérni, hogy Franciaország minden régiójában legalább két központ legyen, a tengerentúli régiókban pedig legalább egy, mivel a miniszterelnök szerint az országban továbbra is erőteljes az LMBT-ellenesség, hozzátéve, hogy a gyűlölet továbbra is kirekeszt, bánt, sőt néha még gyilkol is. Twitter-bejegyzésében a francia miniszterelnök azt írja, továbbra is folytatja a harcot, hogy mindenki szabadon szeresse azt, akit akar - írja a hírügynökség.