34 év börtönt kapott az egyetemista nő Szaúd-Arábiában, mert Twittert használt

Vágólapra másolva!
Salma al-Shehabot, a Leedsi Egyetem hallgatóját azzal vádolták, hogy másként gondolkodókat, aktivistákat követett és retweetelt és 34 év börtönbüntetésre ítélték amikor nyaralni tért haza szülőhazájába, Szaúd-Arábiába.
Vágólapra másolva!

A 34 éves Salma al-Shehabot, aki két gyerek édesanyja, eredetileg három év börtönbüntetésre ítélték, amiért bűncselekményként egy internetes honlapot használt.

Az ügy egyben a legújabb példa arra, hogy Mohammed bin Szalmán trónörökös elnyomó kampánya során a Twitter-felhasználókat vette célba, miközben a szaúdi állami befektetési alapon (PIF) keresztül közvetve jelentős részesedést birtokol az amerikai közösségi médiavállalatban - írja a Guardian.

Salma al-Shehab

A fellebbviteli bíróság azonban hétfőn meghozta az új ítéletet -

34 év börtönbüntetéssel súlytotta a nőt, amelyet 34 éves beutazási tilalom követ

-, miután az ügyész arra kérte a bíróságot, hogy más állítólagos bűncselekményeket is vegyen figyelembe.

A bírósági jegyzőkönyvek fordítása szerint, amelyet a Guardian látott, az új vádak között szerepel az a vád, hogy Shehab segítséget nyújtott azoknak, akik köznyugtalanságot akarnak okozni és destabilizálni a polgári és nemzeti biztonságot azáltal, hogy követte Twitter-fiókjaikat és újra tweetelte az üzeneteiket.

Úgy vélik, hogy Shehab még mindig kérhet új fellebbezést az ügyben.

Minden jel szerint Shehab nem volt vezető vagy különösen hangos szaúdi aktivista sem a királyságon belül, sem az Egyesült Királyságban.

Az Instagramon - ahol 159 követője volt - úgy jellemezte magát, mint fogászati higiénikus, egészségügyi oktató, a Leeds-i Egyetem doktorandusza és a Princess Nourah bint Abdulrahman Egyetem oktatója, valamint mint feleség és Noah és Adam édesanyja.

Twitter-profilja szerint 2597 követője volt. A Covidról és a kisgyermekeiről szóló tweetek között Shehab néha a száműzetésben élő szaúdi disszidensek tweetjeit is retweetelte, amelyek a királyságban lévő politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel.

Salma al-Shehab and her family.

Úgy tűnt, hogy támogatja Loujain al-Hathloul, egy prominens szaúdi feminista aktivista ügyét, akit korábban bebörtönöztek, állítólag megkínozták, mert támogatta a női vezetők jogait, és most beutazási tilalom alatt él.

Az Emberi Jogok Európai Szaúdi Szervezete ellenezte a bíróság ítéletét, amely szerintük a leghosszabb börtönbüntetés, amelyet valaha is hoztak aktivistával szemben.

Megjegyezték, hogy sok női aktivistát igazságtalan pereknek vetettek alá, amelyek önkényes ítéletekhez vezettek, és súlyos kínzásoknak, köztük szexuális zaklatásnak voltak kitéve.