Azért rúgtak ki egy brit politikust, mert szerinte a házasság férfi és nő között köttetik

Vágólapra másolva!
Kirúgták Maureen Martint, az Egyesült Királyság egyik keresztény pártjának (Christian People's Alliance) vezetőjét, amiért a választási kampányában hitéből és erkölcsi meggyőződéséből fakadóan fogalmazott a házasság intézményével kapcsolatban. A politikus kijelentette, hogy „a házasság egy férfi és egy nő között köttetik", ezért a kirúgás mellett még fel is jelentették „gyűlöletbeszéd" miatt – írja a Mandiner brit forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Maureen Martin korábban ringbe szállt London egyik kerületének polgármesteri címéért, „6 pontos terv" című választási programjában pedig – melyet szórólapokon keresztül mutatott be – úgy fogalmazott, meggyőződése szerint a házasság egy férfi és egy nő között köttetik.

– írta Martin, de programjában e témakörön kívül más társadalmi kérdésekben is kifejtette álláspontját.

Lejáratókampány, feljelentés „gyűlöletbeszéd" miatt

Martint ezt követően

„gyűlöletbeszéd" miatt jelentették fel munkahelyén,

a közösségi médiában pedig intenzív lejáratókampány indult ellene. A Lewisham-i polgármesteri székért versengő Martint végül felfüggesztette, belső eljárás alá vonta, majd

elbocsátotta állásából az Egyesült Királyság egyik legnagyobb szociális lakásszövetkezete, a London & Quadrant Housing Trust (L&Q), ahol a politikával társadalmi munkaként foglalkozó Martin korábban 13 éven át dolgozott.

Az L&Q indoklása szerint Martin álláspontja ellentétes a cég „befogadási politikájával",

a keresztény társadalmi tanítást megjelenítő véleményét pedig „homofóbnak" és „kirekesztőnek" titulálták

annak ellenére, hogy elismerték, elbocsátott a keresztény politikus jó kapcsolatot ápolt a cég LMBTQ-munkavállalóival és -ügyfeleivel is, munkájára és hozzáállására sosem érkezett panasz. Ennek megfelelően

az L&Q közvetve elismerte, hogy Maureen Martint a politikai kampány során kifejtett, keresztény hitén alapuló álláspontja miatt rúgta ki.

A The Criticnek nyilatkozva Martin jelezte, hogy hét éve folytat politikai tevékenységet, korábban azonban munkáltatója számára ez nem okozott problémát, noha azóta négy különböző választáson képviselte a keresztény értékeket, a londoni közgyűlés megválasztásakor például pártja listavezetője is volt.

A belső vizsgálat során Martin az Emberi Jogok Európai Egyezménye 9. és 10. cikkére hivatkozott, hangsúlyozva, hogy

ám érvelése nem bizonyult ügydöntőnek.

Maureen Martin: „Nincs más választásom, mint küzdeni az igazságért"

– fogalmazott később a keresztény párt vezetője, majd hozzátette: „úgy gondolom, hogy a szólásszabadság és a keresztény szabadságjogok a demokratikus társadalmak alapvető építőkövei, amelyeket minden áron meg kell védeni.

A demokráciák lényege, hogy szabadon és nyíltan kifejezhetjük nézeteinket, akkor is, ha nem értünk egyet egymással. Az alternatíva a kényszercenzúra"

– mondta a fekete politikus.

Martinnak több szervezet, köztük a Keresztény Jogi Központ is felajánlotta segítségét, civil szervezetek pedig felszólították Thérèse Coffey-t, az Egyesült Királyság munka- és nyugdíjügyért felelős államtitkárát, hogy alkosson hatékony szabályozást a keresztények vélemény- és szólásszabadsághoz való jogának védelme érdekében, hogy szabadon szót emelhessenek meggyőződésük mellett.

– idézte Maureen Martint a Christian Concern.