Brüsszel legújabb javaslata nem oldja meg Európa fő problémáját

Energy Prices Are Expected To Continue Rising EU Poland burn conflict crisis energy future grid power power station price of living supply Enea Power Station biomass power station Polaniec Power Station largest plants energy prices global developments coa
A view of Enea Power Station in Polaniec on July 28, 2022. Polaniec Power Station is one of the largest plants in Poland, It is a coal-fired and biomass power station. As the energy prices rise due to global developments such as the invasion of Ukraine and Coronavirus, coal-powered stations also rise the price of coal. (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A legújabb brüsszeli energia-vészhelyzeti tervvel kapcsolatos fő kritika, hogy a javaslatok bevezetésétől nem érkezne több gáz a kontinensre, így azok legfeljebb tompíthatják az energiaválság hatásait, de Európa fő problémáját nem fogják megoldani - olvasható Hortay Olivér legújabb Facebook-bejegyzésében. 
Vágólapra másolva!

Brüsszel szerda este kiadta vészhelyzeti energiaügyi javaslatcsomagját. Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának vezetője szerint jó hír, hogy a dokumentumban egyelőre nem szerepel az orosz gázárplafon. Ennek értékét azonban mérsékli, hogy Ursula von der Leyen szerdán bejelentette, hogy továbbra is az asztalon tartják a beavatkozást, azaz lebegtetik annak lehetőségét, hogy a szankciókat kiterjesszék a gázszállításokra - tette hozzá.

Az első intézkedésben Brüsszel javaslatot tesz a napon belüli villamosenergia-csúcsigények 5 százalékos kötelező csökkentésére, és március 31-ig a teljes áramigény 10 százalékos csökkentésére - közölte Hortay. A fogyasztáscsökkentés kötelező előírása már a gáz esetében is megbukott a tagállami döntéshozóknál (az elfogadott csomagban - a veszélyhelyzet kihirdetéséig - csak ajánlás szerepel). Vajon miért gondolja Brüsszel, hogy ez az áram esetében másképp lesz?

Brüsszel újraosztaná az energiaszektorban keletkező jövedelmeket: adót vetne ki az alacsony költséggel termelők többletnyereségére. A szakember szerint szuverenitási probléma, hogy az adózási szabályok kialakítása tagállami hatáskör. Ráadásul több ország már vezetett be hasonló intézkedést, így kérdéses, hogy Brüsszel központi javaslata hogyan hangolható össze a meglévő tagállami rendszerekkel.

Brüsszel bemutatta legújabb energetikai javaslatát Forrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka


Végül, a csomaggal kapcsolatos fő kritika, hogy a javaslatok bevezetésétől nem érkezne több gáz a kontinensre, így azok legfeljebb tompíthatják az energiaválság hatásait, de Európa fő problémáját nem fogják megoldani - zárta a bejegyzését Hortay.