Erős földrengés rázta meg Tajvant

Vertical
This handout photo taken and released on September 18, 2022 by the National Fire Agency shows firefighters during a rescue operation at the site of a collapsed building after a magnitude 6.9 earthquake, in Yuli township, Hualien County. - A strong earthquake struck southeastern Taiwan on September 18, bringing at least three buildings down in a small town and tearing up roads -- but forecasters said the threat of a regional tsunami had passed. (Photo by Handout / National Fire Agency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / National Fire Agency " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Erős földrengés rázta meg vasárnapra virradóra Tajvan keleti részét, a rengéseket, amelyek legalább egy ember halálát okozták, Tajpejben is érezték.
Vágólapra másolva!

A tajvani hatóságok mérése szerint a földrengés 6,8-as, az amerikai földtani intézet (USGS) szerint 7,2-es erősségű volt. A rengés epicentrumát a délkelet-tajvani Tajtungnál észlelték, fészke pedig a hatóságok szerint 7 - az USGS szerint 10 - kilométeres mélységben volt.

A tajtungi hatóságok azt közölték, hogy a földmozgás nyomán

összeomlott egy kétemeletes épület, a romok alatt rekedtek kimenekítését megkezdték.

A sziget keleti partja mentén elhúzódó Hualien megyében található épület földszintjén üzletek, míg felső két szintjén lakások voltak.

A romok alatt rekedt emberek kimentésére tűzoltókat és katonákat is riasztottak a helyszínre, többeket már sikerült is kihúzni a törmelékek alól.

A tajvani vészhelyzeti műveleti központ szerint ugyanezen megyében egy cementgyári munkás meghalt, miután a gyár területén rázuhant egy porgyűjtő.

A földrengés és épületomlások következtében több helyen is leszakadtak az áramvezetékek, a Hualien megyében lévő Juli városában mintegy hétezer háztartás maradt áram nélkül.

Erős földrengés rázta meg vasárnapra virradóra Tajvan keleti részét, a rengéseket, amelyek legalább egy ember halálát okozták, Tajpejben is érezték. Forrás: AFP/Handout

Sajtóértesülések szerint Juli külvárosi részére rendőröket és

tűzoltókat riasztottak egy összeomlott hídhoz, ahonnan gyanú szerint legalább egy autó és három ember zuhant a mélybe.

Csaknem négyszáz turista rekedt Juli egyik hegyoldalán a földrengés okozta földcsuszamlás. A tajvani hírügynökség szerint a turistáknak, a sérült áramszolgáltatás miatt gyenge mobilhálózati kapcsolatuk van, a hatóságok próbálnak kapcsolatba lépni velük.

Tajtung térségét szombat este rázta meg egy 6,4-es erősségű földmozgás, a területről azóta több utórengést jelentettek.

Japán hatóságai a földrengés nyomán szökőárriadót rendeltek el, amelyet később lefújtak.