Nincs brit munkaerő, a fizetéseket elviszi az infláció

a világ valutarendszere, angol font
British Pound bank notes and coins are displayed as the pound fell in the wake of Boris Johnson’s resignation from the Cabinet, London on July 9, 2018. (Photo by Alberto Pezzali/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Miközben a brit gazdaságot továbbra is a munkaerőhiány lassítja, addig a meglóduló infláció elviszi a bérek egy részét. További kamatemeléseket jósolnak a szakértők.
Vágólapra másolva!

Váratlanul alacsony munkanélküliségi adatok érkeztek Nagy-Britanniából, miután 1974 óta nem látott szintre, 3,5 százalékra esett a mutató értéke a májustól augusztusig tartó időszakban, szemben az egy hónappal korábban közzétett, áprilistól júliusig közzétett 3,6 százalékos értékkel.

A friss adatok felerősítik a munkaerőhiánnyal kapcsolatos aggodalmakat az országban, ami gátat vethet a vállalatok bővülésének is, béremeléseket és ehhez kapcsolódóan inflációt gerjesztve ezzel. Ez a Bank of England részéről további szigorításhoz vezethet, így a piacok novemberre 100 bázispontos kamatemelést várnak.

A reálbéreket elviszi az infláció. Forrás: AFP/NurPhoto/Alberto Pezzali

A hírek hatására a font mintegy fél százalékot vesztett értékéből a dollárral szemben, jelezve a befektetők aggodalmait az ország állami kiadásával kapcsolatban. Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter a brit gazdaság ellenállóképességének bizonyítékaként értékelte az adatokat.

A brit statisztikai hivatal (Office for National Statistics, ONS) adatai szerint a bérek 5,4 százalékkal emelkedtek, ám ez még mindig alig több mint a drágulás ütemének a fele, vagyis az életminőség további csökkenését jelenti – számolt be róla a Bloomberg nyomán a vg.hu. A bérek emelkedését fokozza, hogy a járvány kezdete óta több százezren léptek ki a munkaerőpiacról és kevés jele van annak is, hogy a megélhetési válság visszaterelné őket oda.

Szakértők arra intenek, hogy a helyzetet tovább rontja az emelkedő infláció, amely elviszi a reálkeresetek jelentős részét.