Leállt Franciaország, sztrájkol az egész ország - videó

Vágólapra másolva!
Hetek óta tart az olajfinomítók sztrájkja, ráadásként most országos megmozdulásra buzdította a munkavállalókat több szakszervezet: a közlekedés, a kereskedelem és az oktatás is érintett, a dolgozók magasabb fizetést követelnek.
Vágólapra másolva!

Több mint három hete tart a munkabeszüntetés több franciaországi olajfinomítóban, a kialakult helyzet miatt a benzinkutak jelentős részén ellátási gondok vannak,

a helyzetre a kormány is reagált. Olivier Véran kormányszóvivő azt mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a töltőállomásokon minél előbb rendeződjön a helyzet, kitért arra is, hogy a kormány támogatja a társadalmi párbeszédet, de ha kell, kötelezik a dolgozókat a blokád alá vett finomítókban a munka felvételére. Hozzátette, hogy nem a francia lakosság az, akiket szankcionálni kell - írja a V4NA

Gérald Darmanin belügyminiszter is kiemelte, hogy gond van a fizetésekkel. A miniszter hangsúlyozta, hogy az állam megtette a dolgát, jelentősen megnövelte a közalkalmazotti létszámot, de most már arra van szükség, hogy a munkaadók lehetőségükhöz mérten megemeljék a béreket, hozzátéve, hogy a dolgozókat tisztességes fizetés illeti meg.A benzinkutakat sújtó ellátási problémával kapcsolatban azt mondta Darmanin, hogy

hozzá kell nyúlni a stratégiai készletekhez és tárgyalni kell a munkaadókkal.

Az olajfinomítók sztrájkja azonban csak a kezdet volt,

keddre országos megmozdulást hirdetett több szakszervezet és ifjúsági szervezet, sajtóközleményük szerint a bérek, nyugdíjak és szociális juttatások emelését, valamint az életkörülmények és a tanulási feltételek javítását szeretnék elérni.

Országos akcióról van szó, a France Info szerint

mintegy 150 településen vannak megmozdulások,

ami több szektort is érint. Párizsban jelentős fennakadásokra számítottak a lakosok a tömegközlekedésben, ezért aki csak tehette, autóval indult a munkába, aminek az lett a vége, hogy már reggel 8 órakor közel négyszáz kilométeres dugó alakult ki a fővárosban, írja a Le Figaro.

A megmozdulást erőteljesen támogatja a francia baloldal, több politikus is feltűnt a rendezvényeken: a bevándorló háttérrel rendelkező, takarítónőből parlamenti képviselővé előlépett Rachel Keke a szintén baloldali Éric Coquerel oldalán a Monoprix francia üzletlánc dolgozóinak tüntetésén vett részt a fővárosban.

Az akcióhoz csatlakoztak a legnagyobb francia atomerőmű dolgozói is a Nord megyében lévő Gravelines nevű településen, csaknem négyszáz alkalmazott tüntetett magasabb fizetésért.

A munkabeszüntetés az oktatást is érinti, az Oktatási Hivatal adatai szerint

a tanárok több mint öt százaléka nem vette fel a munkát,

a tiltakozók több iskolát is blokád alá vettek.

Nem csak a párizsi tömegközlekedési vállalat, hanem a nemzeti vasúttársaság (SNCF) is bekapcsolódott a sztrájkba, olyannyira, hogy azt szerdán is folytatni fogják, közölte a Twitteren Laurent Brun, a CGT szakszervezet főtitkára, hozzátéve, hogy a vasúti dolgozók a vállalat állításával ellentétben mindössze 1,4 százalékos béremelést kaptak, ami éves szinten csupán 500 eurót jelent.

A Le Figaro értesülései szerint a CGT szakszervezet képviselői kedd délután 18 órakor ülnek tárgyalóasztalhoz a TotalEnergies vállalat embereivel, hogy a folytatásról egyeztessenek. Párizsban 14 órakor felvonulás indult több helyszínről, a Place d'Itale nevű térről induló több ezres menethez csatlakozott a CGT titkára, Philippe Martinez is, aki kijelentette, hogy a szakszervezeti mozgósításnak lesz még folytatása.