Megbukhat a francia kormány, feloszlathatják a parlamentet

Vágólapra másolva!
Valószínűleg megbukik az eddig is kisebbségben kormányzó francia kormány, miután Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés vezetője bejelentette, hogy pártja megszavazza a szélsőbaloldal bizalmatlansági indítványát. A kormányválságot az váltotta ki, hogy a parlamentben nem volt meg a többség a költségvetéshez, mire Élisabeth Borne miniszterelnök a francia alkotmány egyik ritkán alkalmazott cikkelyét alkalmazva bejelentette a költségvetés szavazás nélküli elfogadását.
Vágólapra másolva!

A szinte példátlan - és mélyen antidemokratikus - lépés után a szélsőbaloldal vezetője, Jean-Luc Mélenchon bizalmatlansági indítványt jelentett be. Hétfő délután Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakciójának vezetője váratlanul bejelentette, hogy pártja megszavazza az indítványt.

Marine Le Pen szerint azzal, hogy szavazás nélkül fogadják el a költségvetést, a hatalom csődbe jutott, elvesztette a kontrollt az ország felett. Hozzátette:

Így könnyen megbukhat a kormány a bizalmatlansági szavazáson, utána pedig a nemzetgyűlést is feloszlathatják. Ebben az esetben új választásokat kell tartani.