Kimentették a 60 méterre a föld alatt rekedt turistákat

Vágólapra másolva!
Hétfőn kimentették azt a turistacsoportot, amely egy lift meghibásodása miatt közel 30 órán át rekedt az arizonai Grand Canyon egyik barlangjában.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla turisták egy csoportja rekedt vasárnap 60 méteres mélységben egy felvonó meghibásodása miatt az arizonai Grand Canyonban.

A nyolcfős csoportról vasárnap este érkezett bejelentés a Coconino megyei seriff irodájába.

A seriffhivatal szóvivője kedden elmondta, hogy az eredetileg gyerekekből, szülőkből és nagyszülőkből álló csoportból négyen tudtak egyedül kijutni a barlangból a vészkijáraton - amely mintegy 60 méter mélyen van a föld alatt - írja a CBSNews.

Egy férfi, aki képes lett volna elhagyni a barlangot, úgy döntött, hogy az éjszakát a feleségével tölti, aki nem tudott felmenni a lépcsőn.

Így végül négyen rekedtek a barlang mélyén. Panaszra nem lehetett okuk, hisz az éjszakát a barlang mélyén található szállodai lakosztályban tölthették, amíg a szakemberek próbálták megjavítani a liftet.

Grand Canyon Cavern Rescue

Hétfő reggel a tisztviselők megállapították, hogy mentőakcióra lesz szükség a kimenekítésükhöz.

A seriffhivatal kereső- és hegyimentő csapatának tíz tagja és a flagstaffi tűzoltóság műszaki mentőcsapata képes volt kötélmentő rendszert építeni a liftaknában, és három embert hevederekkel felhúzni - áll a seriffhivatal közleményében.

Grand Canyon Cavern Rescue

Egy ember pedig a saját lábán sétált fel a vészlépcsőkön.

A turistacsapat egyik tagja sem szenvedett olyan sérülést, amely a helyszínen kezelést igényelt volna - közölte a seriffhivatal.