Hogyan vált Ukrajnából Európa legkorruptabb országa?

Volodimir Zelenszkij portré
Kijev, 2022. április 24. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtótájékoztatót tart Kijevben 2022. április 23-án. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko
Vágólapra másolva!
A legújabb brüsszeli tervek szerint 2023-ban 18 milliárd euróval kívánják támogatni Ukrajnát, ami nagyjából a teljes ukrán GDP 10 százalékának megfelelő összeg. Ezt a pénzt úgy adná az Európai Unió Ukrajnának, hogy Magyarországtól és Lengyelországtól is elvennék a nekik törvényesen járó pénzeket. Érdemes megemlékezni arról, hogy Brüsszel egy olyan ország számára akar elképesztő összeget adni, amely még a Transparency International nevű Soros-szervezet szerint is a világ egyik legkorruptabb országa. A 2021-es korrupciós indexen a 122. helyen állnak, olyan országokkal együtt, mint Gabon, Niger, Zambia vagy éppen Bolívia.
Vágólapra másolva!

Magyarország nem támogatja a közös uniós hitelfelvételt

Korábban az Origo is beszámolt róla, hogy Ukrajna gyakorlatilag teljes csődben van, már csak a nyugati támogatások tartják a felszínen az országot. Az előrejelzések szerint az ország államadóssága jövőre 106 százalékkal, 174,8 milliárd dollárra emelkedik.

Emiatt Brüsszel most úgy próbálna meg segíteni Ukrajnának, hogy további 18 milliárdos támogatást adnának jövőre, ami Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint fedezné Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteit.

Ez a javaslat viszont egyértelműen nem aratott osztatlan sikert a tagállamok között; többek között Magyarország is ellene van annak, hogy Európa egyik legkorruptabb országát finanszírozza Brüsszel. Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt, hogy bár Magyarország sok csatornán segít szomszédjának, de nem támogatja a közös uniós hitelfelvételt.

Az Európai Bizottság elnöke újabb őrült tervvel állt elő Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Szintén hasonlóan nyilatkozott a Türk Államok Szervezetének ülésén Szijjártó Péter is. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország kész kivenni a részét Ukrajna megsegítéséből, ahogy eddig is tette, ugyanakkor közös európai hitelmódszertant nem támogatunk.

Az ukránok eddig is hatalmas összegeket kaptak támogatásként az Egyesült Államoktól és Brüsszeltől, azonban egyre többet követelnek. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter például felszólította az Európai Uniót, hogy folyósítják a támogatást, mivel az országnak szüksége van erre a háborús tél átvészeléséhez.

Ukrajnában drámai a korrupciós helyzet

Még Brüsszel is beismerte, hogy az ukrán korrupciós helyzet tarthatatlan. Az Európai Bizottság például a hitelért cserébe reformokat és korrupcióellenes intézkedések megerősítését várná, ez viszont elképzelhetetlen, hogy megvalósul. Ráadásul egyáltalán nem új keletű dolog, hogy

Ukrajnában mindenhová elér és behatol a korrupció, nagy múltra tekintenek vissza ebben.

Az Európai Számvevőszék jelentése például arra mutat rá, hogy az erős politikai és gazdasági elit egyes piramisszerűen felépített, a közintézményekben és a gazdaságban szilárd pozíciókat elfoglaló csoportjai foglyul ejtik az államot – mutat rá a dokumentum az ukrajnai korrupció sajátos jellemzőjére - idézi a Magyar Nemzet.

Szintén komoly gondot jelent, hogy Ukrajnában továbbra is elképesztő hatalommal rendelkeznek az oligarchák, ami gátolja az országon belüli versenyt és növekedést, árt a demokratikus folyamatoknak és növeli a hétköznapi korrupciót is, vagyis már az átlagos emberek is ehhez a megoldáshoz folyamodnak a mindennapokban.

Igor Kolomojszkij ukrán oligarcha, Zelenszkij egyik legnagyobb szponzora Forrás: Football24.ua

Az oligarchák illegális pénzmozgásairól eddig már számtalan jelentés készült, az egyik például úgy becsülte, hogy nagyjából egymilliárd euró értékben kerülnek el adót évente offshore cégeken keresztül.

Az Origo is írt már korábban Ihor Kolomojszkijról, aki Ukrajna második-harmadik leggazdagabb embere, nettó vagyonát 1,8 milliárd és 6,4 milliárd dollár közötti összegre becslik, de valójában ennél sokkal több pénze lehet. Kolomojszkij korábban is jártas volt az ukrán politikában, évtizedek óta támogat feltörekvő ukrán politikusokat,

Volodimir Zelenszkij is neki köszönheti azt, hogy 2019-ben nagy meglepetésre megnyerte az ukrán elnökválasztást, ahol 73,2 százalékot kapott. Zelenszkij ugyanis az oligarcha embere, az ő tévéjében volt műsora.

Szintén beszámoltunk róla, hogy az Európai Unió nemcsak rengeteg pénzt, hanem rengeteg fegyvert is adományoz Ukrajna számára, ezek egy része viszont később a feketepiacon tűnik fel. Ebben sincs semmi meglepő, Ukrajna hadserege 2014 előtt elsősorban azért volt rendkívül gyenge, mert a fegyvereket, töltényeket és az alkatrészeket is eladták a korrupt tisztek.

Még augusztusban derült ki, hogy az Interpol és az Europol is arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukránoknak szánt fegyverek jelentős része sosem jut el a frontra, mert azokat eladják.

Zelenszkij szerint nincs korrupció, ami egyszerűen nevetséges

Az ukrán elnök nemrég arról beszélt, hogy a háború kitörését követően a korrupt emberek egyszerűen elmenekültek Ukrajnából, ami nevetséges kijelentés. Zelenszkij a Bloomberg New Economy Forum nevezetű rendezvényen szólalt fel, ahol többek között azt ígérte meg, hogy az országban nem lesz többé orosz tőkebefolyás.

Volodimir Zelenszkij alatt is szárnyal a korrupció Ukrajnában Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Szerinte minden olyan üzleti érdekeltség, amely nem áll „egységesen" a kormánya mögött, vagy „elhagyta a vállalatainkat, vagy kiszorítottuk őket" – beleértve a kormánya által betiltott számos politikai pártot és médiumot - írta a mandiner.hu. Zelenszkij azt is kijelentette, hogy az országban nem lesz korrupció, ráadásul azt is mondta, hogy Ukrajnában eddig sem volt korrupció.

Ezzel szemben a valóság az, hogy Ukrajnában még az elfogult Transparency International nevű Soros-szervezet szerint is az egyik legsúlyosabb korrupció van Európában, világszinten pedig a 122. helyen állnak a korrupciós ranglistán olyan országokkal, mint Gabon, Niger, Zambia vagy éppen Bolívia.