Az orosz elnök bejelentette: addig nem lesz béke, míg a Nyugat fegyverekkel pumpálja Ukrajnát, írja a Mandiner. Zelenszkij nyugati, feltétlen támogatói nagyon féltek ettől a bejelentéstől. 

Volodimir Zelenszkij nemrég meglepő módon arról értekezett, hogy szerinte az orosz-ukrán háború a következő hónapokban véget ér. Az ukrán elnök ennek pontos időpontjáról szólva egy interjúban úgy fogalmazott, erre akkor kerül majd sor, ha „Ukrajna győz, vagy Oroszország úgy dönt, hogy békét köt".

Ebben (is) reménykedhetett Zelenszkij

Sajtóhírek szerint az ukrán elnök kijelentésére többek között az is okot adhatott, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a kínai elnökkel zajlott tárgyalása kapcsán állítólag azt mondta: Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként befolyást tud gyakorolni Oroszországra, és „segíthet abban, hogy véget vessenek Ukrajna brutális orosz megszállásának és lerombolásának". 

Kreml: Nem lesz béke, amíg a Nyugat fegyverekkel pumpálja Ukrajnát

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azonban telefonon közölte Olaf Scholz német kancellárral, hogy a német és nyugati irányvonal Ukrajnával kapcsolatban „romboló hatású", és felszólította Berlint, hogy gondolja át a megközelítését – közölte a Kreml. Mint írták,

Putyin „felhívta a figyelmet a nyugati államok, köztük Németország romboló vonalára, amelyek fegyverekkel pumpálják a kijevi rezsimet és kiképzik az ukrán hadsereget"

– közölte a Kreml. „Mindez, valamint az Ukrajnának nyújtott átfogó politikai és pénzügyi támogatás ahhoz vezet, hogy Kijev teljes mértékben elutasítja bármilyen tárgyalás gondolatát" – tették hozzá.

Vlagyimir PutyinForrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Jevgenyij Bjatov

Vagyis a Kreml meglátása szerint addig esély sincs a békére, míg a Nyugat fegyverekkel „pumpálja" Ukrajnát.

Nyugaton nagyon sokan féltek ettől a bejelentéstől - arra számítottak, abban reménykedtek, hogy Putyin engedni fog anélkül, hogy a Nyugat abbahagyná az ukrajnai fegyverszállításokat.

Percről percre közvetítésünk itt olvasható.