Ismét rombolással ünnepelték a marokkói migráns szurkolók csapatuk VB szereplését, ezúttal több francia városban voltak zavargások, holott Franciaország nem is érintett, a spanyolokat győzte le a marokkói futballválogatott – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Újfent sajátságos módon, erőszakkal és rombolással ünnepelték a Franciaországban élő marokkói migráns focirajongók csapatuk világbajnokságon történő szereplését, több városban is zavargások voltak, rendőrökre támadtak és még egy villamost is megrongáltak.

Marokkói migráns szukolók, Párizs Champs Elysees sugárút, 2022. december 7.Forrás: Anadolu Agency via AFP/Julien Mattia

Bár Marokkó legutóbbi VB szerepléséhez, a spanyolok felett aratott győzelemhez Franciaországnak semmi köze, ez szemmel láthatóan cseppet sem zavarta a marokkóiakat, ugyanis a negyeddöntőbe jutást követően gyakorlatilag szétverték egész Franciaországot, több városban is romboltak és erőszakoskodtak.

Damien Rieu jobboldali politikus a Twitteren megosztott felvételén látszik, hogy a marokkói szurkolók ellepték Párizsban a Champs-Élysées sugárutat, zászlót lengetve ünnepeltek.

A marokkói zászló központi helyet kapott az ünneplésben, Amiens városában például a városházára tűzték ki a lobogót, az akciót a nézőközönség lelkesen éljenezte.

A fővárosban nem tartott sokáig a nyugalom, az eleinte békés megmozdulás később összetűzésbe csapott át a Champs-Élysées-n, az ünneplők tüzeket gyújtottak és tűzijátékkal lövöldöztek.

A zavargásnak végül a rendőrök vetettek véget, könnygázt kellett bevetniük a tömeg feloszlatására.

Más francia városokban is történt atrocitás, Lille-ben teljesen elfajultak a dolgok, a marokkói szurkolók az utcán több helyen is tüzet gyújtottak és pirotechnikai eszközökkel lövöldöztek.

A rendbontó marokkói focidrukkerek tűzijátékkal támadtak a kiérkező rendőrökre.

Nizzában is voltak zavargások, itt is tüzeket gyújtottak és tűzijátékkal lövöldöztek a rendbontó marokkóiak, erről szintén Damien Rieu osztott meg egy felvételt a Twitteren.

Szintén Nizzában egy villamost is megrongáltak a focidrukkerek, kövekkel dobálták meg a szerelvényt, Éric Ciotti Alpes-Maritimes megye republikánus képviselője ezzel kapcsolatban azt a költői kérdést tette fel a Twitteren, hogy vajon mindez tényleg Franciaországban történik-e, hozzátéve, hogy zéró toleranciára van szükség a francia törvényeket nem ismerő bűnözőkkel szemben.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés nevű párt elnöke, Jordan Bardella szintén elítélte a történteket, a politikus azt írta a Twitteren ezzel kapcsolatban, hogy a rongálás és az erőszak a bevándorlással kapcsolatos több évtizedes engedékenység következménye, amire a határozott fellépés az egyetlen megoldás.

A France Info értesülései szerint a több francia városban történt zavargásokban öt rendőr könnyebben megsérült és 33 személyt vettek őrizetbe.