Teljes káosz a német kormányban: így bukott meg a teljesen alkalmatlan védelmi miniszter

Vágólapra másolva!
Eddig bírta: lemondott a kudarcot kudarcra halmozó, nevetséges botrányokat okozó német védelmi miniszter, Christine Lambrecht. A lemondást Olaf Scholz kancellár elfogadta. Lambrecht mindössze egy évet töltött a német védelmi tárca élén. Sokan a szakértelem hiányával vádolták Lambrechtet, de arra is volt példa, hogy saját fiát helikoptereztette. Minisztersége alatt többször arról értekezett a sajtó, hogy a hadseregnek nincsen lőszere, pedig az orosz-ukrán háború kirobbanását követően egy 100 milliárd eurós fejlesztési programot jelentett be a Scholz-kormány. A botrányos miniszterség mélypontja a szilveszteri videó volt, ahol a háttérben petárdákat robbantó, tűzijátékokat fellövő ünneplők előtt beszélt az orosz-ukrán háborúról, amelynek legfőbb tanulsága az volt számára, hogy nagyszerű emberekkel találkozhatott a háború miatt.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal egy évvel hivatalba lépése után megbukott, és le is mondott Christine Lambrecht német védelmi miniszter. Lambrecht azzal indokolta lemondását, hogy a személyére irányuló, hónapok óta tartó médiafigyelem ellehetetleníti az objektív tudósításokat és vitákat a katonákról, a hadseregről (Bundeswehrről) és a német polgárok érdekében hozott biztonságpolitikai döntésekről.

Sajtóértesülések révén napok óta közismert, hogy a szociáldemokrata (SPD) politikus rövidesen lemond. Azt viszont még mindig csak találgatják, hogy ki lehet az utódja.

Olaf Scholz kancellárnak ismét egy nőt kell jelölnie, ha be akarja tartani azt az ígéretét, hogy kormányában mindig egyenlő a nő–férfi arány, vagy egy nagyobb szabású átalakítást kell elvégeznie.

Tovább nehezítheti a kiválasztást, hogy a szövetségi kormányt alkotó pártok – SPD, Zöldek, liberálisok (FDP) – megegyezése alapján a védelmi tárcát szociáldemokrata politikus vezeti.

Totálisan megbukott Christine Lambrecht, baloldali német védelmi miniszter Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Buttner

Ez volt az utolsó csepp a pohárban

Lambrecht bukásának mostani közvetlen oka az volt, hogy az Instagram közösségi oldalon osztott meg egy videót arról, hogy Berlinben mond újévi beszédet. Miközben az Ukrajnában tíz hónapja dúló háborúról emlékezett meg, a város a szilveszteri tűzijátékok zajától volt hangos, ráadásul a szavait alig lehetett hallani - mert elfeledkeztek a mikrofonról.

A nem túl szerencsés párosításon túl ugyanakkor a német média azt is érzéketlennek tartotta, ahogyan Christine Lambrecht az ukrajnai háborúnak tulajdonítja izgalmas szakmai tapasztalatszerzését.

hangzott el az újévi köszöntőjében.

A szilveszteri tűzijátékoktól hangos újévi beszéd csak megkoronázta Christine Lambrecht baklövéseit – írta Serap Güler, az ellenzéki CDU politikusa, aki a Twitteren követelte a védelmi miniszter menesztését. Bejegyzésében hozzáfűzte, „ezek után ki vegye komolyan Németországot?"

Hatalmas baklövések

Christine Lambrechtet az ukrajnai háború kitörése óta több alkalommal bírálták baklövéseiért.

Ahogyan a V4NA hírügynökség korábban megírta, legendás az a háború kitörését követő büszke bejelentése, hogy Németország 5000 sisakot szállít a katonai segítséget kérő ukránoknak. Egy másik alkalommal pedig arról számolt be, hogy Németország 2025-től egy évre biztosítani tudja a NATO számára az új, intervenciós haderőt, amelynek létszáma 5000 katona lesz.

Csakhogy a felajánlás után néhány órával később a saját tárcájának kellett korrigálnia, miszerint a Bundeswehr nagyjából 1500 főt tudna küldeni.

Az is köztudott továbbá, hogy a német hadsereg készletei kezdenek teljesen kiürülni az Ukrajnának nyújtott fegyvertámogatás közepette – erről többször maga Lambrecht számolt be. A hadsereg állapota pedig siralmas, legutóbb például az kavart nagy vihart, hogy egy hadgyakorlat után egyetlen bevetett Puma páncélozott harcjármű sem maradt üzemképes.

Lambrecht botrányt botrányra halmozott Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

Kinevezték, majd szabadságra ment

Nem sokkal azután, hogy – az egyébként tapasztalatlan – Lambrechtet kinevezték a fegyveres erők élére, bejelentette, hogy távozik a politikából. Végül meggondolta magát, és első dolga miniszterként az volt, hogy szabadságra ment. Lambrecht ezért inkább afféle menedzserfelfogással igyekezett irányítani a tárcáját, de azzal, hogy Oroszország 2022. február 24-én támadást indított Ukrajna ellen, ez rögtön tarthatatlanná vált. Mivel az orosz támadást követően a szolidaritás egyetlen fokmérője hamar a Zelenszkij-rezsim felfegyverzésére való hajlandóság lett, a német védelmi minisztériumon hamar nőni kezdett a nyomás.

A fegyverszállításokra vonatkozó döntések egy részét ugyanakkor nem Lambrecht hozta, mint ahogy – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung – a Bundeswehr fejlesztését célzó, tavaly bejelentett finanszírozási csomagot sem ő járta ki - írta a Mandiner.

Helikoptereztette a fiát Lambrecht

Egyik nagy botránya az volt a bukott miniszternek, hogy Lambrechtet azon kapták, hogy a német légierő egyik szolgálati helikopterén repültette maga mellett a fiát egy kisebb családi kiruccanásra, Sylt szigetére. A miniszter először egy Észak-Németországban állomásozó katonai ezredet látogatott meg április közepén, majd ezt követően távozott a szigetre a fia kíséretében. Lambrecht azt állítja, hogy minden szabályszerűen zajlott. Azzal védekezett, hogy miniszterként kevés ideje van a magánéletére. „De anyaként fontos, hogy kapcsolatban maradjak a fiammal" – mondta a szociáldemokrata politikus.

Nincs elég lőszer?

Minisztersége alatt derült ki az is, hogy egyes fegyverekhez gyakorlatilag nincsen lőszer. Németországnak mindössze néhányórányi harcra elegendő a lőszere, ami elég szürreálisan hangzik, miközben Európában a legnagyobb háború dúl a második világégés óta. Lambrecht később levelet írt Christian Lindnernek, amelyben „azonnali és jelentős összegű költségvetési forrás" átirányítására szólította fel a pénzügyminisztert. Lindner az válaszolta, érdekesnek tartja, hogy az elmúlt hónapok költségvetési vitái során Lambrecht egyszer sem említette a lőszerbeszerzések ügyét, pedig lett volna rá lehetősége. Hozzátette: a védelmi ipar szereplői szerint eleve nem a költségvetési források hiánya okozza a lőszerproblémát, hanem

Nem ilyen távozást képzelt el Lambrecht Forrás: AFP/Jim Watson

Nem így tervezte

A Bundeswehrt egyébként az ország újraegyesítése óta sújtó pénzhiány miatt a védelmi az egyik leghálátlanabb tárca a német kormányban, vezetői gyakran kerülnek bírálatok kereszttüzébe a többi között a hiányos felszerelés és a működésképtelen eszközök, járművek miatt. Angela Merkel még tovább süllyesztette a minisztérium presztízsét azzal, hogy rendre olyan minisztereket nevezett ki (egyébként mindig nőket), akiknek semmilyen kapcsolata nem volt a hadsereggel - magyarán: egyáltalán nem értettek hozzá.

Oroszország Ukrajna elleni támadása nyomán azonban a védelmi az egyik legfontosabb tárca is a 2021 decemberében felállt Scholz-kormányban, mert Ukrajna katonai támogatása és a Bundeswehr korszerűsítése egy 100 milliárd eurós beruházási program révén a legfőbb kormányzati törekvések közé tartozik.

Christine Lambrecht viszont nem védelmi ügyekre szakosodott politikus, és köztudott, hogy a végéhez közeledő karrierjét nem védelmi miniszterként tervezte lezárni, hanem a belügyminisztériumot választotta volna.

Így azért is sok bírálatot kapott, hogy nem a kellő lendülettel és nem a megfelelő szaktudással igyekszik előmozdítani a német haderő reformját.

Ez nem újdonság a német kormányban, hétfőn, Lambrecht lemondásának napján egy népszerű német celeb, a zenész-menedzser Dieter Bohlen (a Modern Talking nevű egykori zenekar tagja) viccelődött azon, hogy a gazdasági minisztériumot - alighanem a világban szinte egyedülálló módon - egy filozófus-író (a zöld Habeck) vezeti.

Sokat elmond a német kormány felállításáról, hogy a Die Weltnek egy forrás most azt mondta, hogy Lambrecht nem is akart miniszter lenni. A teljes koncepciótlanságot mutatja, hogy hétfő este, majdnem egy teljes munkanappal a miniszter lemondása után (amiről a kancellár nyilván előbb tudott), Olaf Scholz semmit nem mondott az utódról. Pedig csütörtökön az új miniszternek már az amerikai védelmi miniszterrel kell találkoznia.