Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Újabb embert ítéltek halálra Iránban

Irán, tüntetés, Masa Amini-tüntetések, emberjogi tüntetés, Iráni Iszlám Köztársaság elleni tüntetés
A picture obtained by AFP outside Iran on September 21, 2022, shows Iranian demonstrators taking to the streets of the capital Tehran during a protest for Mahsa Amini, days after she died in police custody. - Protests spread to 15 cities across Iran overnight over the death of the young woman Mahsa Amini after her arrest by the country's morality police, state media reported today.In the fifth night of street rallies, police used tear gas and made arrests to disperse crowds of up to 1,000 people, the official IRNA news agency said. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Iránban első fokon halálra ítéltek csütörtökön egy férfit, akit a tüntetések szervezésével vádolnak - közölte a Mizan állami igazságügyi hírportál.
Vágólapra másolva!

Arsia Takdasztán a hivatalos indoklás szerint "Isten ellen viselt háború", vagyis az iráni rendszer megdöntésére tett kísérlet miatt kapott halálbüntetést, valamint azért, mert rendszerellenes zavargásokat szervezett; az észak-iráni Nosahr város főterén pedig vezetője volt annak a tömegnek, melynek egyes tagjai súlyos bűncselekményeket követtek el a tüntetések idején.

Az elítélt életkorát és letartóztatásának idejét nem közölte a hírportál, ugyanakkor kiemelte, hogy az ítélet nem jogerős.

Tüntetők Irán fővárosában Forrás: AFP/-

Iránban a 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően robbant ki országos tiltakozási hullám.
Aminit azért vette őrizetbe az iráni erkölcsrendészet, mert nem előírásszerűen viselte a kötelező muszlim kendőt, majd fogvatartása alatt, szeptember 13-án meghalt. A teheráni rendőrség tagadta, hogy az őrizetbe vételnek köze lett volna a nő halálához, aki a közlésük szerint hirtelen szívelégtelenségben halt meg.

Az iráni hatóságok legutóbbi hivatalos jelentése szerint a tüntetések eddigi több száz halálos áldozata között sok rendőr is volt, a letartóztatottak száma pedig több ezer.

A hivatalos információk alapján a tiltakozó megmozdulásokban való aktív részvétel miatt eddig 14 embert ítéltek halálra, és két esetben már végrehajtották az ítéletet. További négy ember halálos ítéletét helyben hagyta a legfelső bíróság, hat esetben pedig új eljárás lefolytatását rendelték el. A csütörtökön halálra ítélt Arsia Takdasztánon kívül további egy ember halálos ítélete szintén nem jogerős.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről