Magyar mintára javasolnak szívhangrendeletet Spanyolországban

magzat ultrahangfelvétel terhes
Vágólapra másolva!
A Vox spanyol jobboldali párt javaslata szerint a terhességmegszakítás előtt 4D-ultrahangot és a szívverés meghallgatását ajánlják fel a nőknek, ezzel is hangsúlyozva a magzatok élethez való jogát - írja a Magyar Nemzet. A portál szerint az abortusztörvény egy régiós kiegészítése nagy port vert fel Spanyolországban, Juan García-Gallardónak, a Vox kasztíliai és leóni régió alelnökének Magyarországot is meg kellett védenie, hiszen hazánk mintájára terjesztették be javaslatukat.
Vágólapra másolva!

– vágott vissza Juan García-Gallardo, a spanyol jobboldali Vox párt kasztíliai és leóni régió alelnöke egy minapi interjú során az őt kérdező riporternek az abortusztörvény egy kiegészítése kapcsán. Spanyolországban széles társadalmi vita alakult ki, miután az új, jóval liberálisabb abortusztörvényen finomítana a jobboldali Vox párt, a kasztíliai és leóni régióban.

Az törvény ugyanis már minden 16. évét betöltő nőnek, az ország bármelyik kórházában elérhetővé teszi a terhességmegszakítást a 14. hétig, eltörölve a háromnapos gondolkodási időt, és kitiltva az abortuszkérelmeket elbíráló bizottságból azokat, akik ellenzik a magzat elvetetését.

Magyarországot a spanyol jobboldalon keresztül, a hazánkban korábban elfogadott törvény mintájára hozott javaslat miatt támadta a riporter, mondván

García-Gallardo azonban helyretette a riportert és megvédte Magyarországot.

A javaslat szerint a terhesség hatodik és kilencedik hetei között kellene felajánlani a szívhang meghallgatását a nőknek, akik a magzat fejlődését egy valós idejű videóban is láthatnák. Forrás: Dr. Felföldi

A Vox javaslata szerint a terhességmegszakítás előtt 4D-ultrahangot és a szívverés meghallgatását ajánlják fel a nőknek, ezzel is hangsúlyozva a magzatok élethez való jogát.

A jobboldali párt tehát a magyar modellt követné Kasztíliában és Leónban, amely szerintük fontos információkat és pozitív intézkedéseket nyújt egy jelentőségteljes döntés meghozatalában.

Hazánkban tavaly szeptember óta az abortusztörvény egy módosítása a szívhang meghallgatásához köti az eljárás elvégzését.

Noha feminista és liberális szervezetek „az abortuszon áteső nők megalázásáról" beszéltek a módosítás kapcsán, életvédők üdvözölték a javaslatot, mondván „sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a magzatnak szívhangja van".

A Vox javaslata megosztotta a közvéleményt, a kormány hétfőn közölte: semmire nem kötelezhetik sem az orvosokat, sem az abortuszra jelentkező nőket, ezért ha a regionális vezetés nem vonja vissza a protokollt, bírósághoz fordulnak.

A gyermek érték. Forrás: Shutterstock

García-Gallardo ezután világossá tette, hogy

egyetlen nőt sem kívánnak arra kényszeríteni, hogy meghallgassa a magzat szívverését, a kötelezettség kizárólag az orvosokat érinti, akiknek fel kell ajánlaniuk ezt a lehetőséget minden nőnek.

A javaslat szerint a terhesség hatodik és kilencedik hetei között kellene felajánlani a szívhang meghallgatását a nőknek, akik a magzat fejlődését egy valós idejű videóban is láthatnák.

A 2021-es adatok szerint Kasztília és León régióban hét százalékkal, közel 2600 esettel nőtt az önkéntes abortuszok száma az előző évhez képest. Spanyolországban minden évben körülbelül kilencvenezer abortuszt végeznek.