Csapás a cseh időseknek az új nyugdíjtörvény

Unhappy,Elderly,Lady,Sitting,Alone,In,Living,Room,And,Deeply medical,rehab,suffering,nursing,sadness,sick,retirement,melancho Unhappy elderly lady sitting alone in living room and deeply crying, depression
Unhappy elderly lady sitting alone in living room and deeply crying, depression
Vágólapra másolva!
A cseh köztársasági elnök aláírja az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék szerint ezzel meglopják a lakosság védtelen, több mint hárommilliós csoportját.
Vágólapra másolva!

Petr Pavel új cseh köztársasági elnök bejelentette, hogy aláírja a nyugdíjtörvény parlament által már elfogadott módosítását, amely alapján a jövőben magas infláció esetén jóval kisebb mértékben növekedhetnek a nyugdíjak, mint eddig.

Petr Pavel cseh elnök aláírta a módosítást Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Lukas Kabon

Az államfő szerint a kormány és az ellenzék oldalán is számos fontos érv van a törvénymódosítás elfogadása, illetve elutasítása mellett.

– közölte Petr Pavel prágai sajtóértekezletén. Nyilatkozatában ugyanakkor bírálta a kormányt, hogy későn és több hibás lépéssel reagált a helyzetre. A vg.hu tudósítása szerint elmondta: érti az ellenzék fenntartásait, hogy a törvénymódosítás gyorsított eljárásban való elfogadását alkotmányellenesnek tartják. Ezt azonban az alkotmánybíróságnak kell megvizsgálnia.

– szögezte le az államfő.

Csalódottak vagyunk, azt hittük, hogy Petr Pavel mindenki államfője akar lenni – reagált az ellenzéki ANO mozgalom frakcióvezetője, Alena Schillerová volt pénzügyminiszter, aki Karel Havlícekkel, az ANO alelnökével a törvénymódosításról délelőtt tárgyalt az államfővel.

– tette hozzá.

A kormányoldal szerint a nyugdíjemelés mérséklésére azért van szükség, hogy stabilizálhassák a közkiadásokat. Az állam az idén ezzel 19,4 milliárd koronát takarít meg.

Az ellenzék szerint azonban a jobbközép kormányoldal döntésével „meglopja" a lakosság védtelen, több mint hárommilliós csoportját.

Az új törvény hatalmas arculcsapás a cseh időseknek Forrás: Shutterstock

A törvénymódosítást és gyorsított eljárásban való elfogadását alkotmányellenesnek tartják, és már bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak felülvizsgálatért.

Josef Stredula, a cseh-morva szakszervezetek konföderációjának elnöke bejelentette, hogy március végén országos tiltakozó akciót tartanak Prágában a kormányoldal által keresztülvitt döntés ellen. Az eddig érvényes szabályozás szerint a múlt évi magas infláció következtében júniusban 11,5 százalékkal kellett volna emelni a nyugdíjakat, most azonban várhatóan csak 2,3 százalékos lesz az emelés.

Ez 15 milliárd koronával terheli meg az államkasszát, míg az eddig érvényes szabályozás szerint ez a tétel 34,4 milliárd koronát tenne ki.

A jövő évben pedig az eddigi szabályok szerinti 58,8 milliárd korona kiadás helyett az államnak csak 15,8 milliárd koronás pluszkiadással kell számolnia.