Hatalmas homokvihar csapott le Kínára - videó

Vágólapra másolva!
Hétfőn helyi idő szerint délben egy hatalmas homokvihar csapott le Zhangye városra Kínában. Egészen elképesztő, közel 100 méteres homokfal tornyosult a város fölé, elborítva a lakott területeket és 10 méterre csökkentve a látótávolságot.
Vágólapra másolva!

Az ázsiai ország meteorológiai szolgálata sárga figyelmeztetést adott ki több mint 10 tartományra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy ez lehet Kína eddigi legsúlyosabb homokvihara ebben az évben - írja a Sky News.

Kínában a piros a legsúlyosabb időjárási vészjelzést jelenti, majd a narancssárga, a sárga és a kék következik.

Az alábbi felvétel a kínai Kanszu tartomány északi részén készült a térségre lecsapó homokviharról:

A kínai hatóságok több helyen is ködágyúk és vízpermetezők bevetésével tettek kisérletet a por csökkentésére, hogy minimalizálják a légszennyezést.

Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területet is viharos szél és porvihar sújtotta, ami egyes területeken 50 méter alá csökkentette a látótávolságot. Hétfőn dél körül Aksu városát is elérték az erős széllökések és a por.

A kínai országos meterológiai szolgálat jelentése szerint szerdán is a hétfőihez hasonló időjárás várható az ország északkeleti részén.

Korábban 2021-ben Kínában több mint egy évtized óta a legnagyobb homokvihar csapott le az országra, a főváros, Peking egét narancssárgára színezte.

Akkor a veszélyes levegőminőség miatt a város lakosságának egy ideig otthon kellett maradnia.