Itt az orosz válasz a finn NATO-tagságra

President Vladimir Putin chairs meeting of Council for Strategic Development and Priority Projects
3261556 12/20/2017 December 20, 2017. Deputy Chief of the Presidential Executive Office, Presidential Press Secretary Dmitry Peskov before a meeting of the Presidential Council for Strategic Development and Priority Projects on implementing the housing development strategy. Sergey Guneev/Sputnik
Vágólapra másolva!
Oroszország megfelelő mértékű ellenlépéseket fog foganatosítani, miután Finnország csatlakozott a NATO-hoz - mondta el Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Az elnöki szóvivő ezenfelül hozzátette, hogy Finnország és Svédország csatlakozása csak tovább élezi Oroszország és a Nyugat viszonyát, a fegyverszállítás pedig hozzájárulhat a háború elhúzódásához és eszkalációjához.
Vágólapra másolva!

Moszkva válaszlépést tervez

Oroszország megfelelő "ellenintézkedésekkel" fog válaszolni, miután Finnország hivatalosan is csatlakozott a NATO-hoz - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség. Az északi ország kedden lett a blokk 31. tagja, míg a szomszédos Svédország még mindig a csatlakozási kérelem benyújtásának folyamatában van. Peszkov a következőket nyilatkozta:

Szerinte a Finnország körüli helyzet "alapvetően különbözik az ukrajnai helyzettől".

"Először is, Finnország soha nem volt oroszellenes, és nem voltak vitáink Finnországgal. (...) Ukrajnában éppen ellenkező a helyzet, az ottani helyzet potenciálisan veszélyesebb. Ezért volt szükség a különleges katonai műveletre, hogy elérjük az általunk kitűzött célokat" - nyilatkozta Peszkov.

Stockholm és Helsinki sem cáfolja NATO-tagságuk veszélyes mivoltát

Finnország és Svédország nem sokkal az orosz-ukrán háború kitörését követően úgy döntött, hogy feladják hagyományosan semleges és el nem köteleződő külpolitikájukat. A finn külügyminisztérium is nyilatkozatot adott ki a témában az északi ország NATO-misszióját ismertető weboldalán.

Az általuk kiadott közlemény szerint a balti-tengeri térségben a katonai erő alkalmazásának lehetősége növekedni fog, amint Finnország és Svédország is NATO-taggá válik.