Kinevezték Szlovákia első magyar miniszterelnökét - videó

Ódor Lajos, miniszterelnök, kinevezés, Szlovákia
Vágólapra másolva!
Ódor Lajos megkapta kormányfői megbízását a szlovák köztársasági elnöktől. A magyar nemzetiségű közgazdász a szlovák nemzeti bank alelnöke volt eddig – számolt be róla a felvidéki Új Szóra hivatkozva a Mandiner. Čaputová államfő az új kormány kinevezését követő beszédében arról beszélt, a hivatalnokkormánynak az egyik legfontosabb feladata az uniós helyreállítási alap forrásainak lehívása. További kiemelt feladatként említette az infláció elleni küzdelmet.
Vágólapra másolva!

Ódor megköszönte a bizalmat – írja a lap.

A kabinetben Ódoron túl két magyar miniszter is ül majd: a beruházásokért, regionális fejlesztésért és informatikáért felelős miniszter Balík Péter, míg a pénzügyminiszter Horváth Mihály lesz.

A kinevezésről készült fotók ITT tekinthetőek meg.

Ódor: Nyugalmat szeretnék hozni

Ódor az kabinetjének első sajtótájékoztatóján felsorolta, milyen elvek mentén fognak kormányozni, és melyek a programjuknak a prioritásai. Az első elvként a nyugodtságot említette, és arról beszélt, eddig a politikai színtéren nagyon sok viszálynak lehettünk tanúi, de ők ezt el szeretnék kerülni. Nem fognak egymással a médiában vitázni. Majd arról beszélt, a szakmaiságot is fontos alapelvnek tekintik.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök átadta a miniszterelnöki megbízást Ódor Lajosnak, aki mától a szakértői kormányt vezeti. Forrás: Somogyi Tibor

A jövő, vagyis az ország versenyképessége a harmadik érték, amit szem előtt fognak tartani. Negyedik alapelvként az összefogás fontosságáról beszélt. Nem csak világítani és fűteni fognak, új témákat is hoznak majd, de annak érdekében, hogy minél nagyobb egységesítő erőt képviseljenek, nem fognak kulturális és etikai kérdéseket megnyitni. Végül az ország szolgálatát emelte ki. Ódor azt ígérte, a lépéseiről egyeztetni fog a politikai pártokkal.