Meghalt Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi
Vágólapra másolva!
86 éves korában meghalt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Az olasz sajtó információi szerint Silvio Berlusconi a milánói San Raffaele kórházban halt meg.

Az elmúlt időszakban negyvenöt napig kezelték az egészségügyi létesítményben leukémiával és tüdőfertőzéssel.

Berlusconi először 1994-ben került kormányra, és 2011-ig négy kormányt vezetett. Ő irányította a jobbközép Forza Italia pártot, amely a tavaly szeptemberi választások után koalícióra lépett Giorgia Meloni miniszterelnökkel.

Berlusconi a II. világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban volt miniszterelnöke volt. Három alkalommal töltötte be ezt a tisztséget: 1994-től 1995-ig, 2001-től 2006-ig, majd 2008-tól 2011-ig.

A politikus pályafutását az építőiparban kezdte, az üzleti életben is megállta a helyét. Ő alapította és főrészvényese a Fininvest nevű cégnek, amely többek között három televíziós csatornát is birtokolt. 1986-tól az AC Milan labdarúgóklub elnöke volt. A Forbes magazin szerint 11 milliárd amerikai dollárra rúgó vagyonával Olaszország leggazdagabb embere volt, a világranglistán pedig a 37. helyen állt.

Guido Crosetto, olasz védelmi miniszter a Twitteren az első között reagált Berlusconi halálhírére. Mint írta,

Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes megható üzenetet tett közzé a közösségi médiában. Mint írta, "drága ajándékként őrzöm barátságod értékét, tanácsaidat, nagylelkűségedet, tiszteletedet, zsenialitásodat, ritka és szeretetteljes szemrehányásaidat, amelyeket azonnal bókok és egyedülálló figyelmességek követtek."

– írta.

Giorgia Meloni videoüzenetben rögzített részvétnyilvánításában Olaszország történetének egyik legbefolyásosabb emberének nevezte Silvio Berlusconit, aki soha nem félt kiállni nézetei mellett. Guido Crosetto védelmi miniszter úgy fogalmazott, Berlusconi halála egy korszak végét jelenti, hatalmas űrt hagy maga után. Matteo Salvini azt írta, "az egyik legnagyobb olasztól" kell most búcsút venni. Paolo Gentiloni volt kormányfő azt emelte ki, hogy Berlusconi halálával olyan politikus távozott el, aki mély nyomot hagyott Olaszországon az utóbbi évtizedekben.