Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Több száz oroszlánfóka és delfin pusztult el a dél-kaliforniai partvidéken

marine mammals santa barbara 
 management Bioiversity managements Biological diversity Biological diversity managements Bubble Bubbles California California sea lion (Zalophus californianus) California
Young California sea lion Santa Barbara California USA. Biosphoto / Frédéric Pacorel (Photo by Frédéric Pacorel / Biosphoto / Biosphoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A tengeri emlősöket mentő szervezeteket ebben a hónapban ellepték a jelentések beteg és elhullott oroszlánfókákról és delfinekről a dél-kaliforniai partvidéken. A szakértők szövetmintákat gyűjtöttek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az állatok a domoinsav, a Pseudo-nitzschia alga által termelt idegméreg áldozatai. A méreganyag bejutott a táplálékláncba, és megbetegíti a tengeri emlősöket, amikor zsákmányukat fogyasztják – írja a CBS.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai közegészségügyi minisztérium szerint a domoinsav kockázatot jelent azoknak az embereknek is, akik rákféléket, halakat és kagylókat esznek, nagy adagban fogyasztva végzetes is lehet.

Az algák a természetben is előfordulnak, és a domoinsav-mérgezés nem ritka jelenség a kaliforniai partvidéken, de a jelenlegi járvány szokatlanul súlyos.

Úgy tűnik, hogy a domoinsav jelenlegi terjedése több tengeri területet érint, ellentétben a tavalyi hasonló esettel.

A partra vetett oroszlánfókák izgatottnak tűnhetnek, olyan tünetekkel, mint a fej billegése, habzás a szájban, görcsrohamok és a motoros készségek elvesztése. Arra figyelmeztetik a strandolókat, hogy tartsák távol a fertőzött állatokat, és hívják a mentőszervezeteket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről