Továbbra is erdőtüzek tombolnak, egyre rosszabb a levegő az Egyesült Államokban - videó

TOPSHOTS Horizontal
Chicago's skyline is seen from the 360 Chicago Observation Deck of the John Hancock Building with heavy smoke from the Canadian wildfires blanketing the city, on June 27, 2023, in Chicago, Illinois. Chicago Mayor Brandon Johnson said in a statement, “The City of Chicago is carefully monitoring and taking precautions as the US Environmental Protection Agency (EPA) has categorized our Air Quality Index as "unhealthy" due to Canadian wildfire smoke present in the Chicago region. We recommend children, teens, seniors, people with heart or lung disease, and individuals who are pregnant avoid strenuous activities and limit their time outdoors." (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok középső és északi részén ismét levegőminőség-riasztást adtak ki helyi idő szerint kedden a Kanadában továbbra is lángoló erdőtüzek miatt.
Vágólapra másolva!

A Nagy-tavak vidékére újra nagy koncentrációban sodort füstöt a légáramlás, így Minnesota, Michigan és Wisconsin államokban riasztást, illetve figyelmeztetést adtak ki.

Minneapolis és St. Paul nagyvárosokban a füstköd ismét megjelent az utcákon, Chicagóban a környezetvédelmi hatóság az

egészségtelen kategóriába sorolta a levegőminőséget.

Chicago látképe 2023. június 27-én. A várost elborítja a kanadai erdőtűz füstje Forrás: AFP/Kamil Krzaczynski

Chicagóban arra kérték a lakosságot, hogy a gyerekek, idősek és krónikus betegségben szenvedők lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen.

A meteorológiai előrejelzés szerint kedd éjszaka a füstös levegő tovább terjed Illinois, Indiana és Kentucky államok felé.

A kanadai erdőtüzek miatt korábban vöröses ködbe burkolózott Manhattan belvárosa Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Lokman Vural Elibol

A kanadai hatóságok szerint az országban jelenleg változatlanul mintegy 400 erdőtűz tombol

aminek mintegy fele nincs a tűzoltók ellenőrzése alatt.

A hétfői összesítés szerint idén eddig már több mint 76,1 ezer négyzetkilométernyi erdő égett le Kanadában, ami már meghaladja az 1989-es rekordot, akkor 75,6 ezer négyzetkilométer volt.

A kanadai Tantallon térségében keletkezett erdőtűz okozta károk láthatóak Forrás: AFP/Handout

Két hete az időjárási viszonyok miatt az Egyesült Államok szinte teljes keleti részét beborította a kanadai erdőtüzek felől érkező füstköd, ami miatt a legmagasabb szintű levegőminőség-riasztást adták ki többek között New York, Philadelphia és Washington városokra.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, két héttel ezelőtt Észak-Amerikában már adtak ki magas kockázatú levegőminőségi figyelmeztetést a Kanadában zajló erdőtüzek miatt. Az erdőtüzek füstje Ontario és Québec nagyvárosait, köztük Torontót és környékét is ellepte. A füst egészen New York és Connecticutig jutott el, ahol narancssárga köd borította be a városokat.