Totális háborút robbanthat ki Franciaország, válságos a helyzet!

Niger, tüntetés, 2023.07.30.,
Protesters cheer Nigerien troops as they gather in front of the French Embassy in Niamey during a demonstration that followed a rally in support of Niger's junta in Niamey on July 30, 2023. Thousands of people demonstrated in front of the French embassy in Niamey on Sunday, before being dispersed by tear gas, during a rally in support of the military putschists who overthrew the elected president Mohamed Bazoum in Niger. Before the tear-gas canisters were fired, a few soldiers stood in front of the embassy to calm the demonstrators. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Múlt hét szerdán a nigeri elnöki gárda tagjai sikeres puccsot hajtottak végre Mohamed Bazoum nigeri elnökkel és kormányával szemben, így átvették a hatalmat az ország felett. A puccsisták ezt követően közölték, hogy a megbuktatott kormány jóváhagyta, hogy Franciaország katonailag beavatkozzon az országban. Ez ugyan nem történt meg, de a franciák még nem vonták ki csapataikat, a nigeri francia nagykövetség előtt pedig erőszakos tüntetések zajlottak. Most két ország is jelezte, hogy a francia beavatkozást hadüzenetnek tekintik.
Vágólapra másolva!

Egyre súlyosabb a helyzet Afrikában a nigeri puccsot követően. A világ egyik legjelentősebb uránexportőrétől nagyban függnek a franciák, ezért továbbra sem lehet tudni, hogy Párizs beavatkozik-e visszaállítani Mohamed Bazoum kormányát, akár katonai erővel is.

Mindenesetre a franciák megkezdték állampolgáraik kimenekítését az országból.

Eközben az ECOWAS (a Nyugat-Afrikai Országok Gazdasági Közössége) ultimátumot intézett a puccsisták felé. Amennyiben egy héten belül nem áll helyre a rend Nigerben, vagyis nem adják vissza az ország irányítását az előző kormánynak, akkor súlyos szankciókat vezetnek be, és azt sem zárták ki, hogy katonailag beavatkoznak. A kifizetéseket már leállították Niger irányában, valamint zárolták a puccs vezetőinek számláit is.

Tüntetés a nigeri francia nagykövetség előtt Forrás: AFP/-

A Le Figaro arról ír, hogy Burkina Faso, valamint Mali kormányai - amelyek szintén puccs által kerültek hatalomra - nyilatkozatban jelezték, hogy a katonai beavatkozás Nigerben egyenlő lenne a hadüzenettel az említett országoknak is, valamint kilépnének az ECOWAS-ból is.

Nigerben egyébként jelenleg 1500 francia katona állomásozik.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin is jelezte az érdeklődését a nigeri-helyzet iránt. Szerinte az afrikai ország a gyarmatosítók ellen folytat nemes küzdelmet. Szerinte néhány ezer Wagner-harcos képes lenne rendet tenni az országban és leszámolni a terroristákkal. Prigozsin egyébként ott volt az orosz - afrikai csúcson is Szentpéterváron, ahol több afrikai vezetővel találkozott. A Wagnernek fontos érdekeltségei vannak a kontinensen, köztük arany- és gyémántbányák, de bizonyára a nigeri urán is érdekli őket.