Vége a drámának: kimentették a felvonóban rekedt gyerekeket Pakisztánban

Fényes szuperhold a világ körül, galéria, 2023.07.04.
Rio de Janeiro, 2023. július 4. A Hold korongja világít egy drótkötélpályás felvonó kabinja mögött Rio de Janeiróban 2023. július 3-án, telihold idején. A köznyelvben szuperholdnak nevezik azt a jelenséget, amikor földi kísérőnk egy közelebbi ponton éri el a telihold fázisát, és ezért a megszokottnál nagyobbnak látszik. Az ellipszis alakú pályán mozgó Hold ezúttal 362 ezer kilométerre közelítette meg a Földet, ami nagyjából 20 ezer kilométerrel rövidebb a bolygónktól mért átlagos távolságánál (384,4 ezer kilométer). MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda
Vágólapra másolva!
Az Origo egy korábbi cikkben már beszámolt arról, hogy nyolc ember, köztük hét iskolás gyermek és egy tanár rekedt a magasban kedden egy elromlott drótkötélpályás kabinos felvonóban Pakisztán északi részén.
Vágólapra másolva!

A katonai helikopterek és kommandósok egész nap dolgoztak, hogy kiszabadítsanak nyolc embert - köztük hat iskolába tartó gyereket - akik a kabinos felvonóban rekedtek Pakisztánban - írta a BBC.

Mostanra mind a nyolc embert sikeresen kimentették.

A rémületet az okozta, hogy

A FELVONÓKABINT TARTÓ KÉT KÁBEL KÖZÜL AZ EGYIK ELSZAKADT, S EMIATT RAGADTAK AZ UTASOK 274 MÉTERES MAGASSÁGBAN EGY FOLYÓVÖLGY FÖLÖTT

Mivel először sikertelenül próbálkoztak a felvonó megjavításával, a hatóságok katonai helikoptert küldtek a megmentésükre.

A mentőakciót azonban rendkívül megnehezítették az erős széllökések, valamint, hogy a helikopter rotorja végleg destabilizálhatja az immár csak egy kábelen függő kabint.