Itt a drámai bejelentés az oroszokról

Recep Tayyip Erdoğan, iszlamista török politikus, Törökország, miniszterelnök, választás, győzelem, 2023. 05. 28.
Isztambul, 2023. május 28. Recep Tayyip Erdogan török elnök, a kormányoldali pártszövetség, a Nép Szövetsége elnökjelöltje az isztambuli rezidenciája előtt álló busz tetejéről szól támogatóihoz és bejelenti győzelmét a török elnökválasztás második fordulója után, 2023. május 28-án. Jobbról a felesége, Emine Erdogan. MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította a G20-országok vezetőit, hogy teljesítsék Oroszország követelését annak érdekében, hogy újra létrejöjjön az ukrán gabona fekete-tengeri kiviteléről szóló megállapodás. Erdogan ezt a Bloomberg szerint a G20-ak újdelhi csúcstalálkozóján, a zárt ajtók mögött zajló megbeszélésen mondta.
Vágólapra másolva!

Három török tisztviselő szerint Erdogan a megbeszélésen azt kérte, hogy az orosz élelmiszerexportot a Lloydʼs of London biztosítsa, és hogy az orosz bankokat kapcsolják vissza a SWIFT-rendszerbe, ahonnan a háború kezdetekor leválasztották.

A G20-ak vezetői az újdelhi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában a gabonamegállapodás teljes körű végrehajtására szólították fel az országot, annak érdekében, hogy biztosítsák az Oroszországból és Ukrajnából történő élelmiszer- és műtrágyaszállításokat - írja a TASZSZ.

Mint a Bloomberg megjegyzi, Törökország erőfeszítései valószínűleg

nem fogják megingatni Ukrajna szövetségeseit.

Több európai diplomata nyilatkozta azt az ügynökségnek, hogy az orosz hatóságok korábban elutasították az ENSZ által javasolt kompromisszumos lehetőséget, amely szerint Oroszország folytatta volna a gabonaüzletet, cserébe pedig az állami tulajdonú Roszszelkhozbank egyik leányvállalata csatlakozott volna a SWIFT-hez.