Újra erdőtüzek pusztítanak Ausztráliában, szokatlan hőség tombol az országban

Ausztrália, tűzvész,
Mogo Pottery, 2020. január 16. Bozóttűzben megsemmisült lakóépület maradványai az Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állambeli Mogo Pottery településen 2020. január 15-én. Mogo Pottery-ben szilveszter napján pusztított a tűzvész. A kontinensországot sújtó erdő- és bozóttüzekben eddig legkevesebb 27-en haltak meg, mintegy kétezer otthon semmisült meg, és több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, egymilliárd emlős, madár és hüllő pusztulhatott el. MTI/EPA-AAP/James Gourley
Vágólapra másolva!
Sydneyben kedden közel három év óta először volt teljes tűzgyújtási tilalom, Új-Dél-Wales államban több iskolát is bezártak a fokozott erdőtűzveszély miatt, amelyet a szokatlanul meleg és száraz időjárás okozott Ausztrália délkeleti részén - írta az ABC News. 
Vágólapra másolva!

A hatóságok a legpusztítóbb erdőtűz-szezont jósolják Ausztrália népes délkeleti részén a 2019-20-as katasztrofális fekete nyári tüzek óta, amelyek 33 ember halálát okozták, és több mint 3000 házat pusztítottak el - írta a portál.

Teljes tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Sydney körzetében és a tőle délre fekvő tengerparti településeken.

Ez az első ilyen rendelet Sydneyben, Ausztrália második legnépesebb városában 2020 novembere óta.

Sydneyben kedden megdőlt a szeptemberi melegrekord, 34,6 fokot mértek.

A hatóságok szerint Ausztrália legnépesebb államában 61 erdőtűz volt kedden, 13 tűz még mindig tart, ezeket ellenőrzés alatt tartják. Az állami oktatási hatóságok közölték, hogy a déli parti településeken 20 iskola zárt be kedden a tűzveszély miatt.

Címlapi képünk illusztráció!