Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Hatalmas háború törhet ki a Közel-Keleten, Izrael megindult Gázában

Israel's intense airstrikes continue towards Gaza Conflict,Gaza,Humanitarian crisis,Israel,Israeli-Palestinian con Horizontal
GAZA STRIP, GAZA - OCTOBER 27: Smoke rises and billows in different regions of Gaza as the Israeli army conducts the most intense air attacks on the 21st day in Gaza Strip, Gaza on October 27, 2023. Due to Israel cutting off electricity and not allowing fuel supplies, Gaza was plunged into darkness, and the sky was frequently illuminated by the bombs being dropped by Israeli aircraft. Ali Jadallah / Anadolu (Photo by Ali Jadallah / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
A háború 22. napján Izrael soha nem látott mértékű támadást hajtott végre Gázában. A hatalmas légicsapás mellett már különböző gyalogosokkal és harcjárművekkel is végzett műveleteket Izrael a veszélyes övezetben. Ahogy egyre inkább készítik elő a totális szárazföldi inváziót, úgy egyre közelebb sodródunk egy regionális, és akár a harmadik világháborúhoz is. Mutatjuk a legfrissebb eseményeket az izraeli háborúról. 
Vágólapra másolva!

Miután a Hamász-terroristák október 7-én szombat reggel lecsaptak Izraelre, megölve több száz civilt, azóta hatalmas nyomás nehezedik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre. A támadás után nem sokkal nyilatkozatában a kormányfő kijelentette, hogy megsemmisíti a Gázai övezetben a palesztin kormány helyett kormányzó Hamász nevű arab terrorista szervezetet. Az izraeliek igazságtételre várnak és azt szeretnék elérni, hogy a terroristák elnyerjék a méltó büntetésüket, másfelől a terroristák kiiktatásával visszanyerhető az ország biztonsága is. Az Izraeli Védelmi Erők a háború kezdetén felszólították a gázai civileket, hogy hagyják el az övezet északi részét, Gáza városát.

Füst száll fel és gomolyog Gáza különböző régióiban, amikor az izraeli hadsereg a 21. napon a legintenzívebb légitámadásokat hajtja végre a Gázai övezetben, Gázában 2023. október 27-én Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Ali Jadallah

Mindeközben a légierő fokozottan csapást mért a Hamász-terroristákra és a szervezet infrastruktúrájára. Több százezer katonát mozgósítottak a térségbe, a légicsapások mellett pedig tüzérséggel is támadják az övezetet. Az izraeli kormány elindította a szárazföldi hadműveletét, ám a teljes inváziót azért napolja, mert a szövetségesek és a semleges arab országok tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy kiszabadítsák a több mint 220 túsz mindegyikét. Másfelől az Egyesült Államok is kérte a szárazföldi hadművelet elhalasztását, mert több mint egy tucat légelhárító üteget szeretne telepíteni a térségben lévő amerikai katonai bázisra, ahol fokozott támadásokra kell számítani egy szélesebb regionális háború esetén.

Szakértők szerint aggályos és teljes katasztrófával lenne egyenlő Izrael katonai inváziója, mert mint mondták, a dzsihadisták tökéletesen fel vannak készülve a városi gerillaharcra.

Többen kiemelték azt is, hogy a város alatt akár több száz kilométernyi alagutat is kiépíthettek a terroristák, amelyet csak hatalmas veszteségek árán lehetne felszámolni.

Izrael brit nagykövete egy angol csatornának nyilatkozva elmondta, hogy az Izraeli Védelmi Erők és a hírszerző szolgálatok legalább már 30 ilyen alagutat feltérképeztek.

Izraeli katonák a Gázai övezet határához közeli Beeri kibuc előtt 2023. október 17-én Forrás: AFP/Jack Guez

Ha Izrael megkezdi a teljes inváziót, akkor a Hamász-terroristák mellett szembe kell nézni Iránnal, a libanoni Hezbollahhal, szíriai fegyveresekkel, a jemeni hútikkal és egyéb radikális szervezetekkel is.

Izrael péntek éjjel fokozott bombázással kiiktatta a Gázai övezetben az internetet és a távközlést, nagyrészt elvágva a 2,3 millió lakost az egymással és a külvilággal való kapcsolattartástól. Mindeközben a hadsereg közölte, hogy kiterjeszti a szárazföldi műveleteket a területen. Ez pedig azt jelzi, hogy egyre közelebb kerül a Gázai övezet teljes inváziójához az Izraeli Védelmi Erők.

A folyamatos légicsapásoktól egész éjszaka megvilágították az eget az északi Gáza város felett. A palesztin távközlési szolgáltató, a Paltel szerint a bombázás teljes fennakadást okozott az internet-, a mobil- és a vezetékes szolgáltatásokban. A Gázai övezet északi részén olyan mértékű bombázás volt, ami még soha nem volt látható.

Izraeli katonák befogják a fülüket, miközben egy M109-es 155 mm-es önjáró löveg lövéseket ad le a gázai izraeli határ közelében Dél-Izraelben 2023. október 17-én Forrás: AFP/Menahem Kahana

Az Izraeli Védelmi Erők közlése szerint a gázai háború eddigi legsúlyosabb légi bombázása során mintegy 100 repülőgép 150 földalatti Hamász-célpontra mért csapást Gázában, miközben gázai palesztin lakosok összecsapásokról számoltak be izraeli páncélozott járművekkel és gyalogsággal az éjszaka folyamán a Gázai övezet három helyszínén.

Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője elmondta, hogy a szárazföldi erők péntek este kiterjesztették tevékenységüket Gázában, és "nagy erővel cselekszenek a háborús célok elérése érdekében". Izrael szerint csapásai a Hamász harcosait és az infrastruktúrát célozzák, és a fegyveresek a civilek közül tevékenykednek, veszélybe sodorva őket.

Emlékezetes az, hogy a háború kezdetén felrobbant gázai kórház esetében a több száz halálos áldozattal járó katasztrófa is a Hamásznak köszönhető, mert mintegy pajzsként használva a civileket, a polgári épületek, és a civilek közé telepítették az állásaikat.

A Hamász médiaközpontja több helyről is heves éjszakai összecsapásokról számolt be az izraeli erőkkel, köztük arról, hogy a Gázai övezet középső részén lévő Bureij menekülttábortól keletre izraeli behatolás történt. A jelentéssel kapcsolatban az izraeli hadsereg szombat kora reggel megismételte, hogy célzott rajtaütéseket és kiterjesztett csapásokat hajtott végre azzal a céllal, hogy "előkészítse a terepet a hadművelet jövőbeli szakaszaihoz".

Forrás: AFP/Menahem Kahana

Izrael több százezer katonát vonultatott fel a határ mentén a várható szárazföldi offenzíva előtt. Korábban pénteken a hadsereg közölte, hogy a szárazföldi erők már a második többórás behatolásukat hajtották végre a Gázai övezeten belül, és az elmúlt 24 órában több tucatnyi militáns célpontra mértek csapást.

Yoav Gallant védelmi miniszter elmondta, hogy Izrael hamarosan hosszú és nehéz szárazföldi offenzívára számít a Gázai övezetben.

"Hosszú időbe fog telni" a Hamász hatalmas alagúthálózatának felszámolása - mondta, hozzátéve, hogy a kisebb intenzitású harcok hosszú szakaszára számít.

Izrael közölte, hogy célja a Hamász gázai uralmának és Izrael fenyegetésére való képességének megsemmisítése. Az izraeli hadsereg a tervek szerint jelentősen több humanitárius segélyt enged be Egyiptomból a Gázai övezet déli részére, ahogy fokozza a támadásokat. Ezzel azt remélik, hogy a további élelmiszer-, víz- és gyógyszerszállítmányok több palesztint ösztönöznek majd arra, hogy a Gázai övezet északi részéből a déli részébe távozzon. Mindez azért lenne fontos, mert a terroristák lőnek és blokád alá helyezték a civileket, hogy ne engedelmeskedjenek Izrael evakuálásra felszólító parancsának.

Az Izraeli Védelmi Erők felvételeket is tett közzé a szárazföldi erőkről, köztük gyalogos csapatokról, harci műszaki erőkről és harckocsikról, amelyek az éjszaka és ma reggel a Gázai övezetben tevékenykedtek.

A csapatok még mindig Gázában vannak, és mélyebben tevékenykednek a Hamász által irányított területen, mint a korábbi korlátozott behatolások.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről