Letartóztatták az iráni anyát, akinek lányát kómába juttatta az erkölcsrendészet

szimpátia tüntetés, Irán, tüntetés, Masa Amini-tüntetések, emberjogi tüntetés, Iráni Iszlám Köztársaság elleni tüntetés
2022-09-23 14:23:26 THE HAGUE - In protest against the strict laws in Iran and as an expression of support for the Iranian people, an action is being taken in front of the House of Representatives. The reason is the death of the Kurdish-Iranian Mahsa Amini. The woman died after she was arrested by the vice squad for not wearing a headscarf according to the dress code. ANP LEX VAN LIESHOUT netherlands out - belgium out (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP)
Vágólapra másolva!
Iránban a biztonsági erők letartóztatták Sahín Ahmedit, az édesanyját annak a lánynak, aki kómába esett, miután az erkölcsrendészet tagjai súlyosan bántalmazták a muszlim öltözködési szabályok megsértése miatt - jelentette be csütörtökön a Hengaw nevű, norvégiai székhelyű kurd jogvédő szervezet az X közösségi platformon.
Vágólapra másolva!

Két aktivista szerdán azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy a 16 éves Armita Geravand még mindig válságos állapotban van. A diáklányt emberi jogi szervezetek szerint a teheráni metróban bántalmazta az erkölcsrendészet női kommandója, mert nem volt rajta fejkendő.

Hágában tüntetnek az iráni nőket elnyomó törvény ellen Forrás: ANP via AFP/Lex Van Lieshout Fotografie

Az iráni vezetés tagadja, hogy a lány sérülését az erkölcsrendészet tagjai okozták volna. Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő bírálta az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Németországot az iráni nők helyzetét, illetve Geravand ügyét érintő megjegyzései miatt.

- szögezte le Kanaáni az X-en. Szerdán az Egyesült Államok iráni megbízottjának helyettese, Abram Paley bejelentette, Washington figyelemmel követi Geravand ügyét, s megdöbbenését fejezte ki a diáklányt ért bántalmazás miatt.
Annalena Baerbock német külügyminiszter szintén bírálatának adott hangot: "Iránban egy fiatal nő ismét az életéért küzd. És csupán azért, mert kilátszott a haja a metrón" - írta a tárcavezető az X-en.