Mindenki ettől félt: itt van Szaúd-Arábia drámai bejelentése

Izrael, izraeli háború, háború, Hamász, Gáza, Gázai övezet, légicsapás
Gáza, 2023. október 12. Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 1200 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások közel 1200 ember halálát okozták a Gázai övezetben. MTI/EPA/Mohamed Szaber
Vágólapra másolva!
A szaúdi hatóságok elhalasztották az Izraellel való kapcsolatok normalizálását célzó szerződés előkészítéséről szóló tárgyalásokat - jelentette a Reuters és a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

A lapok forrásai szerint Szaúd-Arábia közölte álláspontját az amerikai hatóságokkal - írja a Meduza.

A Bloomberg forrásai megjegyezték, hogy hivataloson Rijád a lépést szünetnek, nem pedig a diplomáciai tárgyalások lezárásának minősítette.

Egy meg nem nevezett amerikai tisztviselő a Bloombergnek elmondta, hogy a Fehér Ház továbbra is kapcsolatban áll a szaúdi hatóságokkal, és nem értesültek arról, hogy a kezdeményezést felfüggesztették.

Izraeli rakéta csapódik be Gázába 2023. október 12-én Forrás: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Az AFP forrása ugyanakkor azt mondta, hogy Rijád értesítette Washingtont.

A szaúdi kormány nem válaszolt az újságírók megkeresésére az üggyel kapcsolatban.

A "normalizációs szerződés" azt jelentené, hogy Szaúd-Arábia elismeri Izraelt, diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat hoz létre az országgal.

Cserébe Szaúd-Arábia azt szeretné, ha Izrael engedményeket tenne a palesztinoknak, az Egyesült Államok pedig biztonsági garanciákat nyújtana és segítséget ajánlana a szaúdi nukleáris programhoz - írta augusztusban a The Wall Street Journal.

Mielőtt a Hamász fegyveresei október 7-én megtámadták Izraelt, az izraeli és a szaúdi vezetők egyaránt azt mondták, hogy bíznak a megállapodásban.