Gyilkos migránsok a francia falunapon: egyikük le is vizelte az áldozatát

FRANCE - CRIME - CREPOL - MURDER - MEMORY attaque couteau delinquance delinquency ensauvagement gathering hommage manifestation meditation memoire memory meurtre rassemblement recueillement tribute wildness Horizontal ATTACK CRIME DEMONSTRATION KNIFE MURD
France, Romans-sur-Isere, 2023-11-22. After the White March in tribute to Thomas, the 16-year-old high school student who was fatally injured in the night from Saturday to Sunday during a bloody brawl that occurred on the sidelines of a ball in the neighboring village of Crepol, 6,000 people took part in a moment of meditation on the lawn of the Albert Donnadieu stadium where Thomas played with his rugby club. Photography by Nicolas Guyonnet / Hans Lucas. France, Romans-sur-Isere, 2023-11-22. Apres la marche Blanche en hommage a Thomas le lyceen de 16 ans mortellement blesse dans la nuit de samedi a dimanche lors d une rixe sanglante survenue en marge d un bal dans le village voisin de Crepol, 6000 personnes ont participe a un moment de recueillement sur la pelouse du stade Albert Donnadieu ou jouait Thomas avec son club de rugby. Photo du portrait de Thomas. Photographie de Nicolas Guyonnet / Hans Lucas. (Photo by Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
„Fehéreket jöttünk ölni:" Thomasnak, a gyilkos támadás egyik sebesültjének a barátai szemtanúként számolnak be a halálos kimenetelű rasszista támadásról. A támadást vallomásaik alapján egy közeli migráns-gettóból a faluba érkező migránsok követhették fel.
Vágólapra másolva!

Az Origo itt számolt be arról a kegyetlen, szemtanúk szerint fehérek elleni rasszista gyilkosságról, amelyet november 19-én hajnalban követtek el egy Drôme megyei 600 fős faluban, a szombat esti falunapot követően. Az áldozat barátai szemtanúi voltak a mészárlásnak, döbbenetes, ahogy visszatekintenek erre a tragikus támadásra. A Le Figaro foglalkozott az üggyel, és ugyan némi késéssel - az Origó már előző nap megírta - , de az országos francia lapok közül elsőként számolt be róla, hogy migránsok lincseltek és a fő motivációjuk az volt, hogy fehér embereket öljenek.

A crépoli (Drôme) faluház, ahol a fehérek elleni rasszista gyilkosságba torkolló bál zajlott. Forrás: AFP/Olivier Chassignole

„Hajnali kettőkor az utolsó szám is felcsendül a crépoli (Drôme) faluházban. Thomas épp kiment cigizni. Az estének vége volt. Thomas nem olyan fiú volt, aki táncolni szokott velünk. " - emlékszik vissza egy tizenéves lány. A 16 éves rögbijátékost november 18-ról 19-re, szombatról vasárnapra virradó éjszaka ölték meg, a mentőben halt meg, miközben a lyoni kórházba szállították. Összesen tizennyolc embert kellett ellátni, köztük négyet szúrt sebekkel. Ketten napokig életveszélyben voltak. Kedden kilenc embert letartóztattak és vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy fegyvert vittek be a falunapra. Köztük volt a gyilkos is." -eddig a tragikus eset száraz tényei.

6000 ember emlékezett a brutálisan meggyilkolt 16 éves fiúra, Thomasra Forrás: Hans Lucas via AFP/Nicolas Guyonnet / HANS LUCAS/Nicolas Guyonnet

A „Le Dauphiné Libéré" regionális újság podcast műsorában a tragikus éjszaka néhány résztvevője, többségében Thomas barátai, így számoltak be a tragikus éjszakáról. „Baráti körben, egy bálon szórakoztunk, nevetgéltünk, énekeltünk és ittunk a bárban. Eszünk ágába sem jutott, hogy a bál így fog alakulni. „Kicsivel a bál vége előtt páran még beállítottak - mondja az elsőként megszólaló, aki a „legjobb barátjaként" mutatja be Thomast. „Itt mindenki ismer mindenkit. De a támadókat senki sem ismerte". „15 és 20 év közöttiek lehettek" - mondta egy szemtanú. Más szemtanúk szerint a Romans-sur-Isère-i „La Monnaie" migránsnegyedből jöttek, a tragédia helyszínétől mintegy tizenöt kilométerre fekvő városból, ahol Thomas iskolába járt.

Vérfoltok a földön a délkelet-franciaországi Crepolban, az épület előtt 2023. november 22-én, ahol Thomas, egy tinédzser meghalt, miután migránsok lincseltek a francia falunapon Forrás: AFP/Olivier Chassignole

Van olyan szemtanú, aki szerint „a bálra még korábban két fiatal migráns érkezett a „La Monnaie"-nak nevezett külvárosból", ami nem ismeretlen a rendőrség előtt sem. A falutól mintegy 20 percnyi autózásra levő negyed is egy olyan, „köztársaságon kívüli terület" , migránsgettó, ha úgy tetszik, ahova a rendőrök nem szívesen mennek be, rendkívül veszélyes környék, amely a régióban jól ismert a bűnözésről és a kábítószer-kereskedelemről. A migránsok belekötöttek a helyiekbe, lányokat is zaklattak, a biztonsági őrök miután felfedezték, hogy a migránsoknál kések vannak, közbeléptek, és kihajították őket a bálról. De ezt követően visszatértek a lakótelepen élő többi barátjukkal, hogy bosszút álljanak. „Körülvették a faluházat, vártak ránk" - mondta az egyik tinédzser.

A Fehér menet Thomas emlékére Forrás: Hans Lucas via AFP/Nicolas Guyonnet / HANS LUCAS/Nicolas Guyonnet

A cikk folytatásáért kérjük, lapozzon!