Egész Európa hatalmas bajba került attól, ami a Vörös-tengeren történik

Vágólapra másolva!
A BP olajipari óriásvállalat bejelentette, hogy a húszi lázadók által a közelmúltban hajóik ellen elkövetett támadások miatt szünetelteti a Vörös-tengeren keresztül történő olajszállításokat. Más óriáscégek is sorra követik a lépést.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a világ egyik legnagyobb hajózási vállalata közölte, hogy többé nem szállít izraeli rakományt a Vörös-tengeren keresztül. A döntést a romló biztonsági helyzet miatt hozták meg.

Több szállítmányozási vállalat is közölte, hogy felfüggesztik a szállítást, miután a jemeni húszik célba vették őket.

A Vörös-tenger a világ egyik legfontosabb útvonala az olaj- és üzemanyag-szállítás, valamint a fogyasztási cikkek szállítása szempontjából.

Az Irán által támogatott húszi lázadók a Bab al-Mandab-szoroson keresztül közlekedő hajókat veszik célba. A lázadók kijelentették, hogy támogatják a Hamászt, és azt mondták, hogy Izraelbe tartó hajókat vesznek célba.

Nem világos azonban, hogy az összes megtámadott hajó Izraelbe tartott-e.

A BP szerint:

Az óriáscégek sorra vonják ki hajóikat a térségből

A Maersk, a világ második legnagyobb hajózási vállalata pénteken riasztónak nevezte a helyzetet, miután egy másik konténerhajót is támadás ért.

Az Evergreen Line is közölte, hogy további utasításig felfüggeszti a szállítmányozást konténerhajóival a Vörös-tengeren. Az Ázsia és a Földközi-tenger, Európa vagy az Egyesült Államok keleti partvidéke közötti hosszabb útvonalon közlekedő konténerszállító hajóikat a Jóreménység-fok környékére fogják átirányítani.

Ezt követte a Földközi-tengeri Hajózási Társaság (MSC), a világ legnagyobb hajózási csoportja. Az MSC PALATIUM III nevű konténerszállító hajóját pénteken támadták meg, amikor a Vörös-tengeren haladt át. A legénység nem sérült meg, de a hajót kivonták a forgalomból - írta a BBC.

A Hapag-Lloyd és a CMA-CGM szintén leállította a térségen keresztül történő szállítást.

A cégek közölték, hogy a döntést hajóik és a legénység biztonsága érdekében hozták meg.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a közel-keleti eszkaláció miatt csúszhatnak a karácsonyi rendelések Európában, hosszú távon pedig

a geopolitikai feszültségek növekedése kiszámíthatatlan következményekkel járhat, ami – a karácsonyi rendeléseket érintő kellemetlenségeken túl – súlyos gazdasági károkat okozhat.