Orbán Viktornak igaza van: Ukrajna nem csatlakozhat az EU-hoz! - mondta az osztrák választás esélyese

Harald Vilimsky osztrák politikus AUSTRIA - EU - FPOE PRESS CONFERENCE FPOE Austrian Freedom Party
AUSTRIA; VIENNA; 20190226; Leading candidate of the Freedom Party Austria (FPOe) for the European Parliament election 2019 Harald Vilimsky gestures during a press conference in Vienna on February 26, 2019.
Vágólapra másolva!
A Mandiner összefoglalója szerint Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti delegációjának vezetője hétfőn védelmébe vette a számos oldalról támadott magyar álláspontot Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdése kapcsán.
Vágólapra másolva!

A Mandiner szerint Vilimsky a Facebook-oldalán azt írta, hogy

Az osztrák politikus korábban a lapnak adott interjúban védelmébe vette a magyar demokráciát, és hangsúlyozta, hogy

a magyar háborús politika nemcsak nem oroszpárti, hanem helyes is.

mondta Vilimsky.

Harald Vilimsky Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

Az FPÖ a jövő ősszel esedékes osztrák választások toronymagas esélyese. 2022 júniusa óta töretlenül emelkedő támogatottsága mostanra elérte a 30 százalékot.

Az utána következő Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 24, a jelenleg kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) 21 százalékon áll a POLITICO Poll of Polls közvélemény-kutatási átlaga szerint.

Magyarország és Ausztria együttműködése a néppárti kormány alatt is kiemelkedő volt,

nyugati szomszédunk fontos partner volt a migráció kérdésében és háborús ügyekben is, és arra is volt példa, hogy miniszterelnök távollétében Karl Nehammer osztrák kancellár képviselte Magyarország álláspontját az Európai Tanácsban.

A POLITICO a december 14-15-én esedékes utolsó idei Európai Tanács előterében is magyar-osztrák titkos szövetséget sejt: míg Magyarország egyelőre teljesen elzárkózik az Ukrajnával való csatlakozási tárgyalások megkezdésétől, Ausztria Bosznia-Hercegovina tárgyalásainak megkezdéséhez kötné azt – azaz valószínűleg ők sem sürgetnék Ukrajna belépését túlzottan. Az FPÖ esetleges hatalomra kerülésével még szorosabb osztrák-magyar együttműködés várható.